Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
ULRICEHAMN

Utmaningsrätt omtvistad i Ulricehamn

Uppdaterat torsdag 16 augusti 2012 kl 07.35
Publicerat onsdag 15 augusti 2012 kl 14.50
Gulli Håkansson (FP): ”Ökar mångfalden”
(1:40 min)
1 av 2
Gulli Håkansson (FP) i Ulricehamn. Foto: Jan-Åke Thorell, P4 Sjuhärad.
2 av 2
Mattias Josefsson (S) kommunalråd Ulricehamn. Foto: Tilde Lewin, P4 Sjuhärad.

Ulricehamn skulle införa så kallad utmaningsrätt under valperioden - en rätt som ger vem som helst rätt att utmana och begära att få ta över en kommunal verksamhet. Det ger mer mångfald tycker förespråkarna. Nu sågar oppositionen förslaget som "ett ideologiskt experiment".

Enligt det kommunala handlingsprogrammet i Ulricehamn ska kommunen införa så kallad utmaningsrätt under den här valperioden.
Utmaningsrätten innebär i princip att vem som helst kan utmana kommunen och begära att få ta över en kommunal verksamhet, något som kommunen då måste utreda och ta ställning till.

– Jag ser att vi kan öka mångfalden, det kan öka ideér, kreativitetet och kvalité, säger Gulli Håkansson Folkpartiets gruppledare i Ulricehamn.

Själva utmaningen är inte detsamma som att någon får ta över verksamhet betonar Gulli Håkansson.

– Det är en noga genomgång, många får ju avslag om de verkligen inte lagt ner arbete och vet vad de ska göra.

När nu förslaget kommer upp för politisk behandling sågas det av den socialdemokratiska oppositionen, med Mattias Josefsson i spetsen.

– Det är ett ideologiskt experiment där kommunen inte rår själv över vilka delar som ska läggas ut på entreprenad eller när. Dessutom bygger hela systemet på ett väldigt stort merarbete, och det kommer att kosta mycket pengar.

Vad är risken med utmaningsrätten som du ser det?

– Att vi inte själva kan styra över vår egen kommunorganisation. Jag tror inga företag själva skulle välja ett sådant här system. Att outsoursa är en sak, men att be folk angripa kommunorganisation i olika delar - det håller inte. Det är inte försvarbart och det är inte så du bygger upp en rationell verksamhet i kommunen.

Och som du ser det så är risken att privata aktörer tar godbitarna?

– Dels är det det, men samtidigt är det så idag att kommunen kan hålla i taktpinnen över verksamheten och ekonomin. Med utmaningsrätt så lämnar vi över till det privata.

Hur ser du på förslaget?

– Det passar jättebra i papperskorgen, avslutar socialdemokratiska oppositionsrådet Mattias Josefsson.

Utmaningsrätt

Syftet är att pröva verksamheter som bedrivs av kommunen, såväl kostnads- som kvalitetsmässigt.

Den som vill driva en verksamhet åt kommunen på entreprenad har rätt att utmana den kommunala verksamheten. Det kan även finnas möjlighet att rikta ett önskemål till kommunen om att en del av kommunens verksamhet ska säljas.

Vilka delar av kommunens verksamhet som går att utmana skiljer sig från kommun till kommun, dock är det gemensamt att man inte kan utmana myndighetsutövning, strategiska ledningsfunktioner och vad som enligt lag måste utföras av kommunen med egen personal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".