Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Tranemo

Oklart kring polisen i Tranemo

Uppdaterat fredag 24 augusti 2012 kl 15.19
Publicerat fredag 24 augusti 2012 kl 07.49
Utredaren Kent: "Allt blir mindre effektivt, och sämre"
(1:34 min)
1 av 4
Tranemopoliserna Jan Fälth, Lennart Edling och Kent Bengtsson. Foto: Jan-Åke Thorell.
2 av 4
Crister Person (C) kommunalråd Tranemo. Foto: Jan-Åke Thorell.
3 av 4
"Ska inte bli sämre" - Boel Petersson, chef för polisområde Älvsborg. Foto: Jan-Åke Thorell.
4 av 4
Få poliser - snart en vardagssyn i Tranemo. Foto Sara Johansson

Polisstationen i Tranemo kommer att läggas ner. Hyreskontraktet är uppsagt och det är oklart hur verksamheten ska organiseras i framtiden. Det oroar poliserna på plats.

Idag finns fem poliser i Tranemo, tre utredare och två patrullerande. Polisen har sagt upp hyreskontraktet och verksamheten ska omorganiseras.
I dagsläget finns inga planer på uppsägningar, men utredarna kan komma att flyttas till Ulricehamn eller Borås.

"Ett principbeslut"
Jan Fäldt jobbar som utredare tillsammans med Lennart Edling och Kent Bengtsson. Han tror inte att omorganisationen leder till något bättre.

– Det tror jag inte. Det är en falsk trygghet att sätta upp en skylt vid ett kommunhus. Det blir inte bättre.

– Folk som ska kallas till förhör får åka långa sträckor, och det är inte så säkert att de dyker upp över huvud taget. Det blir trögare, mer ineffektivt. Vi vet ju egentligen ingenting om vad man planerar, men jag tror närvaron blir sämre, säger Kent.

Vad är orsaken - är det ekonomin som styr?

– Nej det är absolut inte ekonomin. Det här är ett organisatoriskt principbeslut att man ska ha bort småstationer - centralisera allting, säger Jan Fäldt.

Det låter ju ganska bra egentligen, att ni ska vara i kommunhuset och alltid vara tillgängliga?

– Ja hade det varit så låter det jättebra, men vi ska väl inte vara i kommunhuset antar jag. Vi ska väl sitta i Ulricehamn eller Borås, sedan att det ska komma hit någon och svara på allmänhetens frågor i några timmar - det är inte samma sak.

Omorganisering, inte försämring
Men Boel Petersson, som är chef för polisområde Älvsborg, lovar fortsatt god service oavsett var poliserna sitter någonstans.

– Bara för att det inte sitter fem poliser i lokaler innebär det ju inte att den polisiära närvaron ute i kommunen blir mindre eller att servicen blir sämre. Det är det vi måste ta fram en lösning till - en bra lösning som inte kommer vara sämre än dagens.

Det lät som ett löfte?

– Ja det är det. Vi måste ju ständigt titta på verksamheten och se hur vi kan utveckla den. Vi måste hänga med i vad som händer i omvärlden, hur brottsligheten utvecklar sig och hur invånarna vill ha det i kommunerna.

Ja det ska inte bli sämre, lovar polischefen Boel Petersson, men hur verksamheten ska organiseras i framtiden vet hon inte.
Lokalen är uppsagd, och det finns tankar på att polisen ska flytta in i kommunhuset, precis som i några andra sjuhäradskommuner. Men några samtal om den saken har ännu inte inletts.

Vill ha mer polisnärvaro
Kommunalrådet Crister Persson (C) anser att det är viktigt att samtalen kommer igång snart, och han vet vad han vill ha ut av dem.

– Vi sätter oss vid förhandlingsbordet med utgångspunkten att vi ska bibehålla den servicen som vi har och helst öka den polisiära närvaron i kommunen.

– Det är vårt primära mål, sedan vad det kommer betyda rent praktiskt får vi återkomma till när vi haft de här diskussionerna, säger kommunalråd Crister Persson (C).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".