Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stora skillnader i handeln i Sjuhärad

Publicerat måndag 27 augusti 2012 kl 07.08
Olsson: ”Borås borde ligga högre”
(1:36 min)
Borås stad placerar sig på 18:e plats på listan över kommunerna med högst handelsindex. Foto: Maria Hansson, P4 Sjuhärad, Sveriges Radio.

Det är stora skillnader i hur mycket det handlas i Sjuhärads olika kommuner. Bollebygd och Tranemo har svaga index som man mäter handeln i kommunerna men allra svagast har Herrljunga. Borås ligger högst men enligt kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson Borde Borås ha ett ännu bättre index. I Kinna är flera butiksytor tomma.

2011 svarade 24 av Sveriges 290 kommuner för hälften av den svenska detaljhandeln. Bland dessa kommuner återfinns Borås på 18:e plats. Enligt kommunstyrelsens ordförande, Ulf Olsson, är handeln väldigt viktig för kommunens utveckling.

– Vi är en handelsstad av tradition och det är en väldigt viktig del av Borås stads utveckling som skapar många arbetstillfällen.

Borås stad placerar sig på 18:e plats på listan över kommunerna med högst handelsindex. Handelsindexet mäter handeln i kommunen och trots att Borås handelsindex ligger över hundra är detta enligt Ulf Olsson för lågt.

– Generellt sett i landet så är det ofta så att de små kommunerna har ett handelsindex som ligger under 100 medan de stora kommunerna som Borås och Örebro exempelvis oftast har ett handelsindex som ligger något över hundra. Vi borde kunna ligga på ett handelsindex på 120, det borde inte vara omöjligt, men vi ligger på ett handelsindex på 105, 106. Det är alldeles för lågt för vår storlek.

När Borås lockar kunder från övriga Sjuhäradskommuner märks detta av i kommuner som exempelvis Mark där flera butiker fått stänga. I ett parfymeri på Knalleland jobbar Seada Nikocevic som säljare och hon anser att utvecklingen för butikerna i Mark de senaste åren varit väldigt negativ.

– Vi har ju märkt av att det är många från Mark som är här, nu när mycket har lagt ner där ute också så har vi märkt att det är mycket. Speciellt i vår bransch då de lagt ner två butiker som funnits där ute och höll på med det vi håller på med. Och det är ju jättekul att de kommer hit, men jag själv är från Mark så jag kan tycka att det är lite tråkigt, för det har förändrats där ute med åren.

Många tomma lokaler i Kinna centrum

Det är ett stort antal lokaler som står tomma i Kinna centrum. Foto: Maria Hansson, P4 Sjuhärad Sveriges Radio.

I Marks centrum, Kinna, gapar flera butiksfönster tomma. Jussi Savolainen äger flera fastigheter i Kinna centrum och han har svårt att hitta hyresgäster till de tomma butikslokalerna. Erling Andersson som äger Kungsfors köpcentrum i Skene säger att det är livsviktigt att handeln stärks i Mark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".