Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommunens förslag till hur valet ska gå till

Publicerat måndag 27 augusti 2012 kl 14.14

Här kan du läsa stadsjuristen förslag hur han tänkt sig att lekplatsen i Stadsparken ska röstas fram av barnen i Borås. 

Lekplatsen i Stadsparken vänder sig till kommunens samtliga barn. Den har en placering som medför att i stort sett alla yngre kommuninvånare åtminstone någon gång har besökt den.

Lekplatsen har dock under en längre tid varit eftersatt och i behov av omfattande renovering eller snarare att helt bytas ut mot en nyare och mer modern lekplats. Kommunfullmäktige har redan anslagit medel för nödvändig investering. En sådan ganska betydande investering, som riktas mot kommunens yngre invånare, behöver givetvis tas emot positivt av målgruppen för att bli lyckad. Tanken har därför väckts om man inte skulle kunna låta berörd målgrupp rösta om utformningen av den nya lekplatsen.

Omröstningen skulle då också kunna nyttjas för att väcka de yngre kommuninvånarnas intresse för demokratifrågor. En underhandsförfrågan har tillställts Valnämnden, som ställer sig positiv till att anordna en omröstning bland kommunens yngre invånare.

Valnämnden har förklarat att omröstningen skulle kunna ske genom ett förfarande som motsvarar det allmänna valets förtidsröstning och att omröstningen lämpligen sker på biblioteken under en tvåveckorsperiod, möjligen förstärkt med röstning under samma period på kommunens bokbussar.

Material, som nyttjas i det allmänna valet, kan användas även vid denna omröstning. Dock behöver det tryckas upp särskilda valsedlar, en informationsbroschyr och utställningsmaterial till biblioteken. Broschyren kan användas av lärarna i undervisningen. Tanken är att lärarna sedan skall medverka för att göra det möjligt för barnen att utnyttja sin rösträtt.

Tekniska Förvaltningen har, genom konsulter, tagit fram tre olika utformningar av lekplatsen. Bedömningen är att lekplatsen främst vänder sig till barn i åldern 4 till 12 år, varför dessa åldersgrupper bör vara de som får deltaga i omröstningen. Lekplatsen är visserligen belägen i Centrum men med tanke på dess strategiska läge invid busstorget, utgör samtliga barn inom kommunen dess målgrupp, varför givetvis alla barn i rätt ålder får rösta. Lämpligen låter man hela årskullar rösta utan hänsyn till när på året de fyller, för att inte vissa barn i en barngrupp eller skolklass skall falla utanför.

Valnämnden har beräknat tilläggskostnader för att tekniskt genomföra omröstningen till knappt 200.000 kr. Det framgår dock av budgeten att det inte innefattar några särskilda satsningar på att göra valet känt.

Eftersom Valnämndens verksamhet mellanvalsår är ganska begränsad och budgetanslaget beräknat efter internhyra och två nödvändiga nämndsammanträden, behövs tilläggsanslag för att kunna genomföra den här typen av omröstning, på samma sätt som skulle ske för att kunna genomföra en allmän folkomröstning eller ett om/nyval.

I samband med allmänna val eller riksomfattande folkomröstningar informerar Valmyndigheten och Länsstyrelserna samtliga röstberättigade genom omfattande insatser i de olika medierna. Det förs också en valdebatt på såväl lokalt som regionalt och centralt plan, vilket sammantaget medför att allmänheten får kunskap om både att det är val och vad de kan rösta på för alternativ. Någon sådan draghjäl  från andra myndigheter och från den politiska debatten, som tar mycket plats i de olika medierna, kan man inte räkna med vid denna lokala omröstning bland kommunens barn. För att satsningen på att ge barnen en konkret och reell möjlighet till demokratisk påverkan av utformningen av en för dem viktig stadsmiljö, krävs informationsinsatser som ger hela gruppen tillräcklig insikt i såväl valproceduren som de alternativ de kan välja mellan. Tanken är att mycket av informationen till barnen skall kanaliseras genom förskolan och skolan, som en del i utbildningen inom demokratiområdet. Dock måste även information ges till en bredare allmänhet, för att, dels barnens val skall få den uppmärksamhet barnen har anledning att förvänta sig efter att ha röstat, dels ge deras föräldrar information om att deras barn har rätt att rösta för att kunna underlätta för dem att kunna göra ett fritt val.

Särskild hänsyn bör också tagas till att flera barn inte är inskrivna i den kommunala barnomsorgen och att flera barn går i friskolor, över vilka kommunens inte har samma möjlighet att säkerställa att informationen ges till eleverna som i de kommunala skolorna. Informationsarbetet genomförs i samarbete med reklambyrån Mecka, med vilken kommunen har ramavtal. Mecka kommer att ta fram broschyr, valsedlar, och utställningarna till biblioteken. Meckas jobb med idé, layout, formulering, foto, original och övriga informationskostnader för tryckning, utställningsmaterial och annonsering beräknas till 160 000 kronor. Det behövs också en interaktiv webblösning där även de minsta barnen själva kan utforska de tre olika alternativen. En sådan webblösning måste tas fram av Mecka eftersom den kompetensen inte finns i kommunen.

För genomförande av Barnens Val bör tilläggsanslag därför ges till Valnämnden med 350.000 kr.

STADSKANSLIET, sekretariatet

Lars-Olof Danielsson

Stadsjurist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".