Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Borås

Gratis simundervisning i Borås kan bli möjlighet

Publicerat tisdag 19 mars 2013 kl 07.22
Andersson: "Viktigt att lära sig så tidigt som möjligt"
(1:40 min)
1 av 2
Cecilia Andersson, ordförande i Fritids- och folkhälsonämnden (FP). Foto: Maria Hansson P4 Sjuhärad
2 av 2
Foto: Maria Hansson P4 Sjuhärad

Borås satsar på att fler barn ska bli simkunninga. Efter att det skett flera olyckor i samband med bad - så vill kommunen nu erbjuda tre veckors gratis och organiserad vattenlek för alla femåringar i sommar.

Tre veckors gratis vattenlek för alla femåringar i Borås stad i sommar. Det förväntas fritids- och folkhälsonämnden besluta om på fredag. Cecilia Andersson (C) är ordförande i nämnden.

– Vi har ju haft flera tillbud i Borås. Vi har fantastiska stränder som vi hoppas att barnen ska nyttja under sommaren och då är det viktigt att man börjar så tidigt som möjligt och faktiskt lär sig hur man hanterar vatten.

Ändrade regler
Från och med 1 januari i år ändrades reglerna för föreningsbidraget så att det gäller mellan sex och 20 år istället för fyra och 20. Innan beslutet fattades uttrycktes farhågor att barn under sex år då inte skulle ta del av vattenlek och simundervisning i samma utsträckning som förr. Enligt kursplanen för idrott och hälsa ska elever när de går i femte klass kunna simma och hantera nödsituationer i vatten. Men 2011 var simkunnigheten bland femteklassare i Borås stad 92 procent.

– Det varierar jättemycket, allt från i vissa delar av Borås där det ligger på 70 procent och andra delar där det ligger på 90-95 procent. Men bara det att vi kan se att vi inte har en simkunnighet på 100 procent i Borås, som självklart måste vara målet, gör ju att vi vill försöka sätta in insatser så tidigt som möjligt för att barn ska få just den här vanan vid vatten. Hur hanterar man faktiskt sig själv och vatten med bad, badstränder och bryggor, jätteviktigt.

Tycker simning är viktigast
Maud Rydeling är från Borås och lärare i Bollebygd. Hon och hennes kollegor befinner sig på Stadsparksbadet i Borås och i deras sjundeklass når simkunnigheten bara nästan 100 procent.

– Vi diskuterade just det förut att vi tycker att det är viktigare än både engelska, matte och alltihopa, säger Maud Rydeling.

Varför då?

– Ja, man kan klara livet utan matte, svenska och engelska men inte utan att simma.

Verksamheten kommer att drivas av fritids- och folkhälsoförvaltningen i samarbete med simklubbarna. Barn födda 2008 kan delta i gratis vattenlek vid tio tillfällen á 30 minuter på Stadsparksbadet, Borås simarena, Sandaredsbadet och Dalsjöbadet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".