Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Naturens skafferi

Gör en pesto på nässlor

Publicerat torsdag 30 maj 2013 kl 10.30
1 av 2
Nässelpesto blev det av dagens skörd! kathinka Lindhe/Sveriges Radio
2 av 2
Elin Debora grön inspiratör plockar nässlor med gummihandskar. Foto: Kathinka Lindhe/Sveriges Radio

Nässlor är en av de mest nyttiga växter vi har att hämta gratis i det fria. Varför inte prova att göra pesto den?

De innehåller allt: C-vitamin, järn, protein och en massa spårämnen som är bra för oss.

MEN, det gäller att undvika kvävegödslad mark och välgödslade hagar eftersom nässlor lagrar det giftiga ämnet nitrit. Det gör de också när nässlorna växer i skugga, så välj en solig plats att plocka på, berättar den gröna inspiratören Elin Debora.

Nässelpesto
Kör ner mixerstaven i en blandning av lätt förvällda nässlor (6 dl nyskördade nässlor), 1 dl pumpakärnor, riven parmesan, pressad vitlök och valfri olja.

Krydda med lite salt och svartpeppar. Låt mixern göra jobbet och njut sedan till pasta, bröd eller paj.

Anna Carlsson
anna.i.carlsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".