Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
VÅRD

HOPE ger hopp om bättre vård

Publicerat söndag 2 juni 2013 kl 13.34
Utändska läkare "Svenska livsstilen verkar väldigt hälsosam"
(1:35 min)
Sarah Dobbing, avdelningschef på ett barnsjukhus i London och Luis-Mariano Lopez, ansvarig sjuksköterska på en hjärt- och lungtransplantationsenhet i Santander i norra Spanien. Båda är imponerade över den sunda svenska livsstilen. Foto: Maria Hansson.

Patientsäkerhet är temat för det utbyte som pågår just nu mellan SÄS, ett sjukhus i London och ett i norra Spanien. Samarbetet sker genom det så kallade HOPE-programmet, och tanken är att man ska lära av varandra.

Antibiotika, kommunikation och rätt medicinering är lika med patientsäkerhet. Det är temat för det internationella utbyte som just nu pågår mellan SÄS och två sjukhus ute i Europa.
Sami Kreutz är koordinator för HOPE-programmet på SÄS.

– Det är som en omvärldsbevakning, vad är det som sker i Europa egentligen som vi skulle kunna ha nytta av?

Dåliga på att kommunicera
Besökarna är Sarah Dobbing som är avdelningschef på ett barnsjukhus i London och Luis-Mariano Lopez som är ansvarig sjuksköterska på en hjärt- och lungtransplantationsenhet i Santander i norra Spanien.

Årets tema inom HOPE är patientsäkerhet, och deltagarna konstaterar att de stora utmaningarna inom sjukvården idag är antibiotikaresistensen, rätt medicinering och att kommunikationen fungerar mellan vårdgivarna.

– Ett av de största problemen är förmodligen det mest basala, kommunikation. För det finns ingen poäng med att bedriva utmärkt vård på ett sjukhus om man inte kan kommunicera ordentligt vad som hänt patienten så att de som sedan tar över vården har uppdaterad information om medicinering, säger Sarah Dobbing.

Antibiotikaproblem
En väldigt aktuell utmaning för sjukvården är antibiotikaresistensen, det blir allt svårare att bota de sjukdomar vi är vana vid att enkelt bota med penicillin. Därför måste antibiotikaanvändningen minska och hygienen bli bättre för att undvika smittoriskerna.
Sami Kreutz hoppas på ett bredare samarbete inom Europa för att lösa problemet.

– Hur tänker vi egentligen, hur skiljer sig Sverige från övriga länder? Vad är det vi ska tänka på, vad är det de ska tänka på?

Imponerade av Sverige
Sarah Dobbing och Luis-Mariano Lopez säger också att motion och bra mat är viktigt för att se till att människor inte hamnar på sjukhus. Under deras vistelse i Sverige har de imponerats av vår livsstil.

– Vi tycker att den svenska livsstilen verkar väldigt hälsosam jämfört med vad vi kanske är vana vid hemma. Träning och bra mat är väldigt viktigt för att se till att folk håller sig friska och slipper hamna på sjukhus. Det har också varit en intressant del av det här.

HOPE står för Hospitals of Europe och startades 1966.
Målet med programmet är att utbyta erfarenheter och hantera aktuella utmaningar för sjukvården.
Aktuella frågor just nu är bland annat kvalitetsvård trots ekonomiska åtstramningar. Läs mer här

Antibiotikaresistens - läs mer här

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".