Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
skene lasarett

Besparing i Skene skjuts upp

Uppdaterat måndag 10 juni 2013 kl 13.59
Publicerat måndag 10 juni 2013 kl 11.43
Regionledningen: "Vi vill se helheten"
(1:34 min)
1 av 2
Skene lasarett. Foto: P4 Sjuhärad
2 av 2
Regionrådet Gert-Inge Andersson (S). Foto: Jan-Åke Thorell.

Regionfullmäktige beslutade på förmiddagen idag att skjuta upp sparförslaget om att lägga ner en vårdavdelning på Skene Lasarett. Nytt beslut ska tas senare i höst.

Orsaken till beslutet är att Skene lasarett ska bli ett så kallat nivå4 sjukhus - men vad det innebär vet ingen förrän i september.

--Vi vill att man ska se Skene lasarett som en helhet, säger regionstyrelsens ordförande, socialdemokraten Gert-Inge Andersson. Vi har ju redan beslutat att Skene lasarett ska vara ett nivå4 sjukhus, men vad det innebär kommer inte att redovisas innan i september

Den rödgröna ledningen tror att detta kan innebära ett utökat uppdrag för Skene Lasarett, och vill därför inte bromsa och göra några besparingar nu - för att sedan gasa igen. Men folkpartisten och oppositionsrådet Jonas Andersson är av en helt annan åsikt om vad förändringen innebär:

– Förändringen kommer snarare att innebära färre vårdplatser i Skene, säger han. Jag tycker socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet försöker mörka vad deras beslut egentligen innebär.

– Det kommer sannolikt att leda till att den ortopediska verksamheten som idag bedrivs i Skene upphör.

Gert-Inge Andersson slår tillbaka:

– Det känns svårt att diskutera något vi inte vet, och jag vill inte ägna mig åt spekulationer, säger han. Det vi vet är att Skene lasarett ska ha en viktig funktion även i framtiden.

Så i stället för att först bromsa och sedan eventuellt gasa igen, så får Södra Älvsborgs Sjukhus lov att gå back med ytterligare tre miljoner i år - så mycket kostar nämligen beslutet att skjuta upp sammanslagningen av två vårdavdelningen till en i Skene.

Så detta är inget sätt att försöka mörka någonting?

– Absolut inte, säger Gert-Inge Andersson med eftertryck

Artiklar i urval

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".