Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Socialen i Mark

Marks socialförvaltning nöjd med kritisk rapport

Publicerat onsdag 12 juni 2013 kl 08.02
Socialförvaltningens ordförande Per-Olof Hermansson är nöjd med rapporten. Foto:Jan-Åke Thorell

Efter den uppmärksammade placeringen av två fosterbarn fick socialförvaltningen i Mark hård kritik i den konsultrapport som presenterades förra veckan. Men förvaltningens ordförande Per Olof Hermansson (KD) tycker att det är en bra rapport, eftersom brukarna är nöjda.

– Det är en mycket positiv rapport eftersom vi haft frågetecken under flera år kring att vi inte levererar bra service till våra brukare.

Huvuddragen i rapporten om socialförvaltningen i Marks kommun lades fram vid en muntlig presentation för en liten tid sedan, men en skriftlig och mer utförlig version kom ut först i veckan.

Vad som inte framgick av den muntliga presentationen är den kritik som konsulterna framför mot den politiska styrningen av socialförvaltningen. Konsulterna skriver bland annat att "utredningen har svårt att borste från signalerna att nämndarbetet tycks bedrivas något undermåligt" och att "socialnämnden inte åtnjuter tjänstemännens förtroende".

I de intervjuer konsulterna genomfört med socialförvaltningens ledning framgår även att det finns "exempel på situationer då ledamöter i socialnämnden engagerat sig i enskilda ärenden".

Ordförande Per Olof Hermansson säger sig alltså vara nöjd med rapporten, särskilt med en formulering om att Mark är en bra kommun att bli gammal i. På frågan om hur han ser på kritiken mot den politiska ledningen hänvisar han till att det är socialutskottet som kritiseras för att inte ha skött sitt uppdrag korrekt.

I rapporten kan man alltså även läsa att tjänstemännen inte har förtroende för politikerna, men enligt Hermansson är det ett problem man nu kommit till rätta med.

– Det har funnits sådana indikationer tidigare, men jag tror att det även där har funnits en utveckling, det är inte samma situation nu som för något år sedan.

– Men är det inte svårt att leda en verksamhet om man inte har tjänstemännens förtroende?

– Absolut, det är omöjligt.

Reporter: Marcus Ålsnäs
marcus.alsnas@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".