Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Förskolan Kråkan får vara kvar

Publicerat torsdag 13 juni 2013 kl 07.17
Glädjebesked för Kråkans förskola
(1:33 min)
Josefin Axeland, ordförande i Björkehov, och resten av föräldragruppen är nu beredda att lägga ner många timmar på att rusta upp Björkehovsstugan till förskolestandard. Foto: Bo Thorin

Förskolan Kråkan i Björkehovsstugan, söder om Borås, tycks vara räddad. Samhällsbyggnadsnämnden har gjort en ny tolkning av den nya Plan- och Bygglagen och kommit fram till att förskolan har ett gällande bygglov.

– Vi tolkar lagen nu så att vi kan ge tillfälligt bygglov ett år till, säger nämndens ordförande Bertil Myhrberg.

Tolkningen är ett glädjebesked för föräldrar, barn och personal på Kråkans förskola och fritidshem i Björkehovsstugan. De hade kallat politikerna till möte igår för att få stöd för sin förskola när Samhällsbyggnadsnämndens moderate ordförande Bertil Myhrberg oväntat avslöjade den nya tolkningen av lagen.

Förskolan Kråkan flyttade in Björkehovstugan för 19 år sedan och föräldrarna hade tidigare fått besked att det tillfälliga bygglovet hade upphört att gälla och att de skulle ut nu. Men när bostadsminister Stefan Attefall besökte Borås i förra månaden sa han att den nya Plan- och Bygglagen inte var lika kantig som den gamla. "Det finns möjligheter till kloka tolkningar", sa han enligt Bertil Myhrberg.

Boråspolitikerna kom fram till att förskolans tillfälliga bygglov från 1994 är giltigt i 20 år och alltså fortfarande gäller. Dessutom gäller det tillräckligt länge för att Kråkan ska slippa flytta ens tillfälligt i höst. Det gör att föräldrarna senare i höst ska kunna få ett permanent bygglov, bygga om och vara kvar i Björkehovstugan.

Hyran, som Stadsdel Väster betalar till Björkehovs IS och är en förutsättning för föreningens fortsatta existens, skulle stiga med 80.000 om året.

– Men det skulle förvåna mycket om de inte kan motivera den högre kostnaden. säger Bertil Myhrberg.

Josefin Axeland, ordförande i Björkehov och dessutom förälder, är glad över beskedet.

– Jag är egentligen jätteglad, Fast jag vågar inte riktigt lita på det förrän jag har det på papper. Men jag tror att det kommer att lösa sig.

Josefin Axeland och hennes föreningsmedlemmar och föräldravänner är beredda att lägga många ideella timmar på att rusta upp Björkehovsstugan till den standard som krävs för en förskola.

– Vi är bevisligen starka tillsammans. Nu får vi bara fortsätta att kämpa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".