Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
MARK

Ännu en manlig präst i Örby/Skene

Uppdaterat torsdag 13 juni 2013 kl 17.49
Publicerat torsdag 13 juni 2013 kl 08.39
Ratade prästen "Kvinna OCH präst finns inte"
(1:32 min)

Örby/Skene församling har tillsatt ännu en manlig präst. Beslutet drevs igenom vid kyrkorådet i går och den socialdemokratiska kyrkogruppen tycker beslutet är sorgligt - "man väljer att anställa män".

Socialdemokraterna är kritiska till att ännu en manlig präst valts för Ör församling. Borgerlig samling med Centerpartiet och Folkpartiet drev tillsammans med Aktiv församling igenom beslutet vid kyrkorådet i går.

(S) anser att man inte lever upp jämställdhetsplanen, som säger att kyrkan ska vara jämställd på alla nivåer.

– Det är bedrövligt att vi inte kan leva upp till detta när vi haft en duktig och bra kandidat. Det är sorgligt att se, säger Björn Andersson i den socialdemokratiska kyrkogruppen.

Kvinna och präst
Prästen Ragnhild Hallén har nära 28 år i yrket, och hon var den kvinnliga präst som ratades av Kyrkorådet.
Hon blev uppringd av kyrkoherde Göran Landgren som sa att hon inte fått tjänsten eftersom det var viktigt att dela hans vision om församlingsarbetet.

– Jag vet inte riktigt exakt vad den visionen ska gå ut på, men det var så att det skulle vara svårt för mig att förverkliga den. Jag har svårt att tro att det skulle vara så olika, säger Ragnhild Hallén.

Att du är kvinna - låg det dig i fatet?

– Det var naturligtvis svårt att få tjänsten när ens chef inte tror på det här med att både vara kvinna och vara präst, säger Ragnhild Hallén som menar att många i Skene önskat länge att få en kvinnlig präst.

Massivt kvinnomotstånd
Björn Andersson i den socialdemokratiska kyrkogruppen är inne på samma linje.

– Vi tror att folk skulle känna sig mer välkomna i kyrkan, och att det på sikt skulle ökat antalet kyrkobesökare.

Men det finns ett massivt motstånd mot kvinnliga präster. Varför är det så i Mark tror du?

– Min personliga uppfattning är att någonstans ska de här motståndarna finnas, och tydligen har de bestämt sig för att samlas här. Här finns inte en enda kvinnlig präst, och det är samma diskussion varje gång dyker upp någonting. Man väljer att anställa män, säger Björn Andersson.

Vad händer nu då, ger ni upp?

– Aldrig. Det är 55 år sedan vi fick beslutet om att vi ska ha kvinnliga präster, och vi kommer inte sluta att driva de här frågorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".