Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
BORÅS

Kritiserad avvisning misslyckades, polisen förstår inte vad som hände

Uppdaterat fredag 14 juni 2013 kl 10.58
Publicerat torsdag 13 juni 2013 kl 16.46
Gränspolisen "Hade signaler om att det skulle gå"
(1:26 min)
1 av 2
Tur och retur till Azerbajdzjan - flyktingfamiljens resa under ett dygn.
2 av 2
Pingstpastor Urban Klintenberg. Foto: Jenny Hellström/ P4 Sjuhärad

I onsdags skulle en 38-årig mamma och hennes två små barn avvisas till Azerbajdzjan. Framme i passkontrollen blev det stopp och nu är familjen tillbaka i Borås igen - efter ett dygns resande. Gränspolisen förstår inte vad som gick fel.

– Barnen var ju trötta och lillflickan somnade på en gång. De fattade nog inte vad det handlade om, men det har naturligtvis varit en press att åka den här långa resan - fram och tillbaks, säger pingstpastorn Urban Klintenberg.

Han har engagerat sig i fallet, och tillsammans med sin fru mötte han kvinnan och hennes två barn på Landvetters flygplats på torsdagsmorgonen - ett dygn efter deras utresa.

Kom inte in i landet
Den 38-åriga kvinnan har bott i Borås ända sedan 2007. Hennes båda barn, 4 respektive 5 år, är födda i Sverige.
Redan för fyra år sedan blev det klart att mamman skulle utvisas, men när hon tidigare i veckan fick besked att det var dags bröt hon ihop och fick tas in på sjukhuset i Borås.

Med på planet till Azerbajdzjan fanns barnen, tre poliser och en tolk från Sverige. 
Framme i passkontrollen blev det tvärstopp. Varken mamman eller barnen hade rätt handlingar och hela sällskapet fick vända i dörren och flyga tillbaka till Sverige igen.

– Jag tycker det verkar väldigt ogenomtänkt och inhumant (av den svenska gränspolisen). Men också med kostnaderna för den här resan och alltihop, säger pastor Urban Klintenberg.

Oklart vad som gick fel
Avvisningar sköts av den svenska gränspolisen, och kommissarie Lars Skoglund kan inte svara på vad som gick fel den här gången.

– Det har vi inte svar på. Vi hade fått signalerna att det skulle gå att slutföra, både från (de Azerbajdzjanska) myndigheterna och Interpol.

Orsaken till att polisen var med på resan var just att kvinnan saknade pass eller andra handlingar. Oftast kan avvisningen verkställas genom en förhandling på flygplatsen i det aktuella landet. Om den som ska avvisas har pass behöver polisen inte följa med.

– I 98 procent av resorna lyckas beslutet verkställas. Det är väldigt sällan det blir en retur som nu.

Varför kom de inte in?

– Det är vi också förundrade över. Hon har ju hela sin släkt i Azerbajdzjan och även ett äldre barn.

Nu kommer gränspolisen att ta nya kontakter med Azerbajdzjan och Interpool och göra ett nytt försök. När det kan bli vet inte Lars Skoglund på gränspolisen. Han har heller inga garantier för att det lyckas nästa gång.

– De garantierna trodde vi att vi hade nu, men vi får säkra upp dem inför nästa resa.

Osäker framtid
Familjen har nu ett tillfälligt boende i Borås där de har flera nära kontakter, men huruvida de blir kvar i Borås är osäkert.

– Det var någon som sagt till henne att hon kanske skulle placeras på annan ort. Här har de då bott i flera år och byggt upp relationer och ett nätverk och har personer som stöder, säger pingstpastorn Urban Klintenberg.

– Om det skulle bli så (att de får bo på annat håll) så tycker jag att man gör ytterligare ett fel i hela hanteringen.

Tidigare artiklar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".