Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
SOCIALEN I MARK

Socialchef blev utmobbad

Uppdaterat fredag 14 juni 2013 kl 07.53
Publicerat fredag 14 juni 2013 kl 07.35
Lindqvist "Chefen utsattes för hårt motstånd"
(1:36 min)
Haleh Lindqvist, kommunchef i Mark. Foto: Jesper Ingevaldsson.

Efter bara några veckor på nya jobbet blev socialchefen i Marks kommun sjukskriven efter att ha blivit utsatt för hård intern press. Enligt kommunchefen Haleh Lindqvist kom problemen när chefen skulle ta itu med mobbingliknande beteenden i organisationen.

– Vi fick såna signaler när den nya socialchefen tillsattes och som är sjukskriven nu. Det var hon som flaggade om det här men den här rapporten bekräftar den bild hon gav.

Blev hon utmobbad?

- Hon utsattes för en, ja, började kartlägga bristerna, och fick svårt motstånd.

I den skriftliga rapport om problemen på socialtjänsten i Mark som blev tillgänglig i sin helhet häromdagen har utredaren "konstaterat att det finns en stor känsla av olust och rädsla i förvaltningen".

Och i intervjuer uppger företrädare för förvaltningsledningen att det till och med förekommit "mobbingliknande beteenden i tidigare ledningsgrupp".

Men av allt att döma är det inte ett problem som enbart handlar om dåtid.

Och den sjukskrivne socialchefen kan inte räkna med något särskilt stöd från socialförvaltningens politiska ledning.

För socialnämndens ordförande Per-Olof Hermansson anser inte att han har anledning att göra något särskilt utan pekar på personalavdelningen:

- Personalansvaret är delegerat till tjänstemän och kommunlkedningen som har personalchef och ledning och styrning av personal så det är inte nämndens ansvar just.

Haleh Lindqvist darrar dock inte på manschetten, och flaggar för att omplaceringar kan komma ifråga:

– Den möjligheten finns och det får vi titta på.

Marcus Ålsnäs
marcus.alsnas@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".