Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
BORÅS

Ormrapporterna rasslar in till Borås kommun

Publicerat fredag 14 juni 2013 kl 13.21
Kommunbiolog "Flest i rekreationsområdena"
(0:52 min)
1 av 2
Huggorm i skogen utanför Borås. Foto: Anders Hägerström
2 av 2
Kommunbiologen Jenny Pleym har koll på ormlivet i Borås. Foto: Sanna Thorén

Borås stad håller på att kartlägga hur mycket orm det finns i kommunen, och man tar allmänheten till hjälp för att rapportera in ormar de stöter på. Boråsarna har följt uppmaningen med råge.

Det finns tre ormarter i Borås. Huggormen är den vanligaste, snoken är mer ovanlig och den mest sällsynta är hasselsnoken.

Borås stad vill med hjälp av invånarnas rapporter och bilder kartlägga de olika ormarternas utbredning, och kommunbiologen Jenny Pleym vid Miljöförvaltningen är nöjd så här långt.

– Det har gått jättebra. Det har rasslat in 43 rapporter, och det är bara i början på juni. Ormsäsongen har bara börjat.

Vad har ni fått in?

– Det är nästan lika många snokar som huggormar, och så har vi fyra kopparödlor. Än så länge har vi inte fått in någon hasselsnok.

Varifrån får ni in flest rapporter?

– Det är väldigt spritt i kommunen, men en liten övervikt på rekreationsområdena i utkanten av staden - det är ju där flest folk rör sig också, säger kommunbiologen Jenny Pleym.

Kartläggningen av ormbeståndet i Borås kommun pågår året ut.

Här kan du rapportera om du ser en orm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".