Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ungdomsmottagningen i Borås

Ungdomar som mår dåligt får vänta länge på hjälp

Publicerat fredag 14 juni 2013 kl 16.20
Psykolog:"Det är en tickande bomb"
(1:25 min)
Psykolog Helene Lundbom, Barnmorska Enhetschef Annelie Kivinen. Foto: Anna Johansson, P4 Sjuhärad.

Unga boråsare som mår psykiskt dåligt får vänta länge på att komma till psykolog. I fyra års tid har  ungdomsmottagning haft långa köer för psykologsamtal.
– En tickande bomb, säger Helene Lundbom, psykolog på ungdomsmottagningen.

I fyra år har ungdomsmottagningen i Borås haft långa köer för de som önskar psykologsamtal.

Helene Lundbom, pyskolog på Borås ungdomsmottagning tycker att det är ett oroväckande läge och att de långa köerna visar på att det är något fel i vårdsystemet för psykisk ohälsa.

- Jag skulle vilja säga att det här är en tickande bomb. Dessa långa köer som vi har på ungdomsmottagningen i Borås är bara ett symptom på att det är något fel i vårdsystemet när det gäller psykisk ohälsa både för barn och ungdomar.

Som det ser ut idag finns det närmare 90 personer som står i kö för samtalsbehandling och med en väntetid på fyra månader. Det är en fördubbling sedan hösten 2010. För att skynda på tiden för de som behöver psykologsamtal, har man sedan vintern 2011 infört drop-in tider, dit man kan gå utan att boka tid.

- Vi har tre tider på torsdag eftermiddag och då blir det mycket besök.

Borås ungdomsmottagning har inte bara ägnat sig åt att skaffa drop-in tider och extra telefonsamtal, utan har också försökt att få hjälp med resurser, så att man bland annat kan anställa mer personal och hjälpa fler ungdomar.

- Det här ärendet ligger hos politikerna, så de är medvetna om situationen. Under det här budgetåret kommer ingenting att ske, för det här kvarnarna maler ganska långsamt. Vi har förhoppningar att det ska hända någonting nästa år, för nu vet de hur missgynnade vi i Borås är när det gäller resurser för psykisk ohälsa på ungdomsmottagningen.

Vad kommer att hända om ni får de resurser ni behöver?

- Jag hoppas på att vi kommer att få fler personer som kan ta emot ungdomarna, så att vi slipper ha den här långa kön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".