Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Socialen i Mark

S kritiserar Socialnämnden för bristande ansvarstagande

Publicerat måndag 17 juni 2013 kl 07.45
Lisa Dahlberg :"Socialnämnden är ansvarig för den verksamhet man bedriver"
(1:44 min)
Lisa Dahlberg, socialdemokraterna i Mark. Foto: Privat

Det råder delade meningar om vem som har ansvar för problemen på socialförvaltningen i Mark. Nu kritiserar socialdemokraten och oppositionsrådet Lisa Dahlberg socialnämnden och dess ordförande Per-Olof Hermansson för att inte ta sitt ansvar i frågan.

 – Socialnämnden är ansvarig för den verksamhet man bedriver. Sedan har Kommunstyrelsen också ett ansvar, de har uppsiktsplikt och möjlighet att föreslå nämnden åtgärder. Men till sist är det ändå nämnden som avgör vad man ska göra.

– Så vad tycker du att ordföranden och nämnden bör göra?

– I första hand behövde man reflektera och försöka förstå vad det här problemet grundar sig i.

Bakgrunden är att en ny socialchef i Mark blev sjukskriven för att hon hamnade på kollisionskurs med underordnade efter bara några veckor på posten. Orsaken ska ha varit att hon försökte ta tag i dålig attityd inom organisationen.

Per- Olof Hermansson, ordförande för socialnämnden i Mark (KD), anser att man inte kan lasta enbart nämnden för det inträffade, eftersom ansvarsfördelningen inom kommunen ser ut som den gör.  

– Vi har ju ansvaret för den dagliga verksamheten. Personalansvaret däremot är delegerat till tjänstemän och kommunledningen, de har hand om personalärenden. Den handläggningen är inte nämndens ansvar.

Agne Gustafsson, lektor emeritus i statsvetenskap vid Lunds universitet, har skrivit en rad böcker om kommunal demokrati och kommunalt självstyre. Hon anser att socialnämnden har ett tydligt definierat ansvar.

– Ledamöterna i nämnden måste ju med uppmärksamhet följa sådant här och ta de initiativ som behövs. Ytterst berör detta ju många människor som är beroende av att socialförvaltningen fungerar på ett oklanderligt sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".