Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kvinnoprästmotståndet i Skene-Örby

Kvinnlig sökande ratades, trots bättre meriter

Publicerat måndag 17 juni 2013 kl 08.46
Molnen fortsätter att hopa sig kring kyrkan i Skene Örby församling. Foto: Anna Rydholm.

Debatten i Skene-Örby församling om kvinnliga präster blossade upp igen i förra veckan. Församlingens kyrkoråd valde att ge en ledig prästtjänst till en manlig sökande. Detta trots att en av de kvinnor som sökt hade bättre meriter.

Debatten om kvinnliga präster har pågått länge i Skene-Örby församling i Mark. Många församlingsbor har efterfrågat en kvinnlig präst, dessutom står det i församlingens egen jämställdhetsplan att man ska arbeta för en jämnare könsfördelning på olika poster. Idag är samtliga av församlingens präster män.

Centerpartisten Bengt Axbrink är ordförande i såväl Kyrkorådet som det arbetsutskott som tog beslutet om tillsättningen. Han vill inte gå närmare in på varför man valde som man gjorde.

– Man kan ju inte ta upp alla de argument som finns offentligt, så jag känner inte att det ger så väldigt mycket.

P4 Sjuhärad har tagit del av ansökningshandlingarna till den aktuella tjänsten, däribland de sökandes CV. Utifrån dem framstår den kvinnliga sökanden som ett bättre val, hon hade bland annat 11 år längre yrkeserfarenhet, och dessutom fler år i en arbetsledande position. Men Bengt Axbrink menar att ett CV inte säger allt.

– Jag känner att det inte blir någon balans i de uppgifterna. Alla kan ju se vad som står i ett CV, eftersom de tydligen är offentliga numera.

– Men kan du säga mer generellt vad det var som var vägledande i det här valet?

– Ja det var ju lämpligheten allmänt sett.

Sedan 2009 har alla församlingar inom Svenska kyrkan skyldighet att erbjuda vigsel även för samkönade par. Enligt socialdemokraten Björn Andersson, ledamot i arbetsutskottet som satt med under anställningsintervjuernaintervjuerna, så var den aktuella kvinnliga prästen den enda av de sökande som sa sig vara villig att göra detta. Mannen som fick jobbet deltog 2005 i prästupproret, en rörelse bland präster inom Svenska kyrkan som vägrade välsingna samkönade par som ingått registrerat partnerskap.

Bengt Axbrink säger att han inte kände till att den nytillsatta prästen deltog i prästupproret, men ser det inte som ett stort problem.

– Det är väl så att det inte ställs några krav på prästerna att de ska viga samkönade par, inte än i alla fall.

Tidigare publicerat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".