Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Socialen i Mark

Kritisk rapport ska ge vägledning

Publicerat tisdag 18 juni 2013 kl 09.20
Lisa Dahlberg om krismötet
(1:36 min)
Lisa Dahlberg (S). Foto: Marks kommun.

Socialtjänsten i Marks kommun fick svidande kritik i den rapport som en extern utredare tagit fram, och igår höll kommunstyrelsens arbetsutskott ett extrainkallat krismöte. Nu ska ledande personer inom kommunen föreslå åtgärder utifrån rapporten.

Den som föreslagit ett extra möte var oppositionsrådet och socialdemokraten Lisa Dahlberg.

Under måndagens möte tog arbetsutskottet beslut om tre åtgärdspunkter:

  • Kommunstyrelsens och socialnämndens presidium, samt kommunens förvaltningschefer ska träffas, och utifrån rapporten föreslå lämpliga åtgärder.
  • Kommunchefen Haleh Lindqvist ska göra en åtgärdsplan utifrån rapporten.
  • Vid årsskiftet ska man göra en uppföljning i samaband med kommunens bokslut.

– Då kan vi se hur det här viktiga arbetet går, säger Lisa Dahlberg.

I skuggan av den så kallade socialskandalen i Mark fick en extern utredare i uppdrag att granska kommunens socialförvaltning. Slutsatsen i rapporten är att socialförvaltningen är en organisation som befinner sig i kaos.

Bland annat heter det att utredarens första intryck av socialförvaltningen var en organisation som saknat "struktur och förutsebarhet" och att "intrycket var en verksamhet i oreda" och att det var ett intryck som längre in utredningsarbetet "förstärkts och förtydligats".

Vidare heter det att det övergripande intrycket är att "tillämpas ett arbetssätt präglat av godtycklighet". Även politikerna i socialnämnden får sig en släng av sleven.

Lisa Dahlberg tror att mer samverkan och dialog i det kommunala arbetet är rätt väg att gå.

- Nu får vi planera in en tid med socialnämndens presidium för att kunna påbörja det här arbetet och kommunchefen kommer sätta igång arbetet med att sätta ihop en åtgärdsplan utifrån rapporten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".