Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Alliansen kräver satsning på förstelärare

Publicerat tisdag 18 juni 2013 kl 14.15
Annette Carlson: "Man måste täcka merkostnaderna"
(1:25 min)
Annette Carlson vill se en satsning på förstelärartjänsterna. Foto:SR Sjuhärad

Snart införs nya karriärmöjligheter för särskilt kompetenta lärare. Som förstelärare ska man få högre lön, och hjälpa kollegor med undervisningen. Men Alliansen i Borås anser att utvecklingen går för sakta, och kräver mer resurser för att få systemet på plats.

Regeringen har anslagit pengar till höjda löner för det man kallar förstelärare och lärare med forskarbakgrund. De nya karriärvägarna införs i Sverige från och med månadsskiftet.

Men förändringen har mötts med en viss  försiktighet i Borås. Kommunerna måste se till att karriärlärarna får tid att hjälpa andra lärare i deras undervisning, men i Borås har den rödgröna ledningen har ännu inte lagt fram någon sådan lösning.

Nu föreslår Alliansen i Borås att två miljoner kronor avsätts till skolorna för att lösa detta. Moderata kommunalrådet Annette Carlson säger att det är viktigt att kommunen finansierar reformen.

– Man måste kunna täcka de eventuella merkostnader som blir ute i stadsdelar och utbildningsnämnd.

Carlson säger att man måste skapa utrymme i tjänsten för att kunna hinna med de ytterligare uppgifter som uppdraget kräver, och hon vill se snabba åtgärder som ska förhindra att Borås hamnar på efterkälken.

– Jag är orolig att vi får en sen start här i Borås, för att vi inte kan ge tydliga och klara besked till nämnderna.

Men hennes kollega i kommunstyrelsen, det socialdemokratiska kommunalrådet Lena Palmén, säger sig vara mer orolig för att starten inte ska bli bra. Hon tycker att det är viktigt att det beslut man kommer fram till är politiskt förankrat beslut.

– Jag tänker inte skjuta från höften och skjuta till pengar, jag vill ha ett redigt och bra förslag som gör att vi kan utveckla detta.

Hon säger sig inte vara emot att skjuta till pengar om det skulle behövas.

– Jag säger varken bu eller bä idag. Det kan hända att det arbete vi utför idag gör att vi kan skala bort så mycket administration så att utrymmet finns ändå.

Förstelärare - fakta

De nya karriärtjänsterna är förstelärare och förstelärare med forskarbakgrund - lektor.

För att komma i fråga ska läraren kunna redovisa minst fyra års väl vitsordat arbete med undervisning inom ramen för en eller flera anställningar inom skolväsendet

Man ska också ha visat en särskilt god förmåga att förbättra elevernas studieresultat och har ett starkt intresse för att utveckla undervisningen

Tanken med tjänsterna är att man som anställd, vid sidan av den vanliga undervisningen, arbetar med att förbättra undervisningen, är huvudlärare i ett ämne eller ansvarar för lärarstuderande

Källa: Lärarnas riksförbund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".