Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
TRAFIK

Borås lokaltrafik går i graven - 240 anställda berörs

Uppdaterat onsdag 19 juni 2013 kl 07.30
Publicerat tisdag 18 juni 2013 kl 15.08
Facket: "Man är lite skakad"
(1:16 min)
Boråsbussarna kommer i framtiden att köras av Nobina. Foto: P4 Sjuhärad

Kommunägda Borås lokaltrafik har blivit av med all sin trafik, och om ett drygt år läggs troligen företaget ner. Västtrafik har valt företaget Nobina för stadstrafiken, och det var det sista kontraktet BL hade kvar.

Borås Lokaltrafik har skött linjetrafiken inom Borås tätort sedan 1944, men 2009 tappade man 40 procent av sina turer - hela förortstrafiken gick till Veolia.
Sedan dess har huvuduppdraget för BL varit stadstrafiken, och idag har man kring 240 anställda.

Uppskattat av resenärer
I februari genomförde man en undersökning bland 500 resenärer om hur nöjda de var med Borås lokaltrafik, och då fick man ett högt snittbetyg - 4,38 av 5 möjliga.
Nu räckte inte det - all stadstrafik tas över av Nobina från och med augusti nästa sommar.

– Vi hade det lägsta avtalet, men förlorade på u t l o v a d kvalitet. Folk är ledsna och till viss del upprörda för att vi inte får en högre kvalitetspoäng av Västtrafik, säger BL:s vd Lars Holmkvist.

– Det är en tung dag.

Även BL:s fackliga representant Thomas Karlsson tycker att anbudsförfarandet var märkligt.

– Då handlar det ju om vem som är bäst på att skriva om vad man kommer att göra i framtiden, och det känns ju lite kufiskt.

Han berättar att de anställda fick beskedet via SMS vid 12-tiden på tisdagen, och beskriver den rådande situationen som "turbulent".

– Man är lite skakad. Man hoppades ju mycket på att det skulle gå vägen för oss och att vi skulle få fortsätta, det hade varit enklast för alla parter.

Bättre läge för chaufförerna
När förortsstrafiken försvann 2009 sas 150 anställda på BL upp, men den gången återanställdes många igen.

Enligt BL:s vd Lars Holmkvist är det troligt man får ett liknande scenario igen när det gäller busschaufförerna. Däremot är han osäkrare när det gäller verkstads- och administrationspersonalen - där kan Nobina redan ha egen personal.

Växte upp med BL
För Borås högste politiker, kommunstyrelsens ordförande och Socialdemokraten Ulf Olsson kom dagens besked som en stor besvikelse.

– Jag blir naturligtvis väldigt ledsen. Alla kvalitetsmätningar som gjorts har visat att boråsarna är mycket nöjda med Borås Lokaltrafik, säger Ulf Olsson som själv vuxit upp med BL där hans pappa arbetade som busschaufför i över 30 år.

– Han var väldigt stolt över Borås Lokaltrafik.

Den troliga nedläggningen av BL spär på Borås missnöje med Västtrafik sedan man lämnade över ansvaret förra året. Moderaternas kommunalråd Annette Carlson menar att Sjuhärad har fått utstå fler försämringar av busslinjerna än andra delar av Västsverige när Västtrafik ska spara.

Spär på kritiken ytterligare
– Vi upplever att vi har haft mindre inflytande i frågorna som berör Borås Stad om hur linjerna ska vara utformade så det här kommer säkert att förstärka den diskussionen, säger Ulf Olsson.


Nobina är ett av Europas tio största inom persontransporter, och har redan nära 30 % av den offentliga busstrafiken i Sverige. Företaget finns idag på cirka 100 platser runt om i landet med 6 000 anställda.

Nobina har även tilldelats avtalen för Skövde stadstrafik, Skaraborg Express, Skaraborg Väst, Skaraborg Öst och Skaraborg Syd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".