Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
BL förlorar lokaltrafiken i Borås

BL kan överklaga beslut om lokaltrafiken

Uppdaterat onsdag 19 juni 2013 kl 15.10
Publicerat onsdag 19 juni 2013 kl 09.26
Chauffören: "Det är bedrövligt"
(1:03 min)
Buss på Södra torget. Arkivfoto SR Sjuhärad

I går kom beskedet att Borås lokaltrafik förlorat avtalet om att köra buss i Borås, och att 240 anställda kan få gå när företaget försvinner. Men än är det inte hugget i sten - beslutet kan överklagas fram till nästa fredag.

På måndag nästa vecka sammanträder styrelsen för Borås lokaltrafik för att ta beslut om man ska överklaga eller inte. Samtidigt befinner sig företagets 240 anställda i en osäker situation.

En av många vars jobb nu är i farozonen är busschauffören Tryggve Risenfors. På måndag är det 13 år sedan han började som anställd på BL. Tryggve säger att han är besviken, men inte speciellt förvånad.

– Det är något vi har väntat på. Men det är ju bedrövligt att ett företag som vait sjuhäradsbygden troget inte ska kunna finnas kvar.

"Alla är besvikna"
Det har talats om att chaufförena på BL skulle kunna följa med när Nobina tar över verksamheten, men det är inte något som Tryggve är intresserad av. Hur kollegorna ställer sig till att byta arbetsgivare vet han inte, eftersom han inte gått på sitt pass för dagen ännu.

– Jag ska in och lyssna nu. Men vi är ju alla besvikna, vi hade det lägsta anbudet, men det var tydligen några poäng som ställde till det.

– Det känns knepigt att det alltid ska hänga på några kronor och ören. Vi får väl se hur mycket de (Nobina) klarar, jag vet ju bara hur mycket vi har fått kämpa här.

Tryggve tycker att BL verkligen har ställt upp för boråsarna genom åren.

– För sex, sju år sedan fattades det många chaufförer, då hann man knappt hem innan man var här igen, för att rädda trafiken. Men det bryr man sig inte om nu när det är bestämt att Nobina ska ha det och BL ska läggas ner. Det är tragiskt.

Beslut på måndag
På måndag beslutar alltså styrelsen i BL om att eventuellt överklaga Västtrafiks beslut att överlåta busstrafiken i Borås från BL till Nobina.

Den centrala frågan är hur Borås Lokaltrafik, som fått mycket höga betyg av boråsresenärerna, kunde få så dåliga kvalitetspoäng när Västtrafik poängsatte företaget. En värdering som gjorde att BL värderades sex miljoner lägre.

Hur Västtrafik räknat det vet bara de själva, detaljerna i buden från Nobina, Veolia, Keolis och Borås Lokaltrafik räknas som affärshemligheter. Än så länge har bara summorna läckt ut.

Västtrafik har beräknat anbudens värden så att Nobinas kvalitet fördyrar deras bud med sex miljoner men BL:s med över tolv miljoner.

De två huvudkonkurrenterna, Nobina - som startade under namnet Swebuss och numera är ett av Nordens största bussföretag - och Borås Lokaltrafik låg båda på 139 miljoner kronor, BL 200.000 lägre än Nobina. Men när kvaliteten i företaget bedömdes av Västtrafik, efter att de båda företagen skickat in en stor mängd svar på olika frågor, så ökade BL:s pris upp med nästan 13 miljoner men Nobinas bara med sex miljoner och så blev Nobinas pris billigare för Västtrafik.

Affärshemligheter
Västtrafik kommer inte att lämna ut Nobinas svar, säger Olle Engström, som trots tidigare uttalande att han ska avgå, fortfarande sitter kvar som ordförande i BL:s styrelse.

Men vi får inte veta om kvalitetsskillnaden består i företagens förmåga att upptäcka problem eller deras förmåga att undvika problemen - två svar som väger tyngre än exempelvis hur företaget ska ta till vara resenärernas önskemål. Detta offentliggörs inte utan räknas som affärshemligheter.

Vad vi vet är att Borås Lokaltrafik idag är omtyckt av resenärerna och att det går bra ekonomiskt - vinsten i år beräknas till 13 miljoner och man har 25 miljoner i ackumulerat resultat. Men de pengarna kan snabbt ta slut i avvecklingskostnader. Anläggningen på Trandared kommer inte att säljas, slår Olle Engström fast eftersom man har hyresgäster där. I övrigt vill inte Olle Engström uttala sig i radio eftersom förhandlingsläget är känsligt innan BL har bestämt om man ska överklaga eller ej.

Läs mer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".