Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Borås Stad vill överta busstrafiken

Uppdaterat torsdag 20 juni 2013 kl 12.20
Publicerat torsdag 20 juni 2013 kl 11.01
Ulf Olsson: "Vi vill kunna påverka"
(1:32 min)
Annette Carlson och Ulf Olsson har olika åsikter om kollektivtrafiken i Borås. Foto: Jan-Åke Thorell P4 Sjuhärad

Borås stad vill sköta busstrafiken i Borås istället för Västtrafik. Sedan Västtrafik valde bort kommunala Borås lokaltrafik är man rädda att det lokala inflytandet över busstrafiken ska minska.

Utspelet kommer efter tisdagens besked om att Västtrafik valt Nobina som leverantör av den lokala busstrafiken i Borås, istället för Borås Lokaltrafik som haft uppdraget i 70 år.

Ulf Olsson säger att bakgrunden är att man anser att det behövs ett ökat lokalt inflytande.

– Vi kan inte ha en situation där vi inte kan påverka och fortsätta att utveckla kollektivtrafiken.

Ulf Olsson säger att han i dagsläget inte kan svara på hur kommunen skulle förhålla sig till upphandlingen med Nobina vid ett eventuellt övertagande av kollektivtrafiken i Borås.

– Det är sådant som juridiskt måste tittas närmare på.

Det är långt ifrån klart om kommunen har möjlighet att ta över ansvaret för busstrafiken från Västtrafik, och vad det skulle få för konsekvenser. Kommunchef Svante Stomberg har fått i uppdrag att ta fram ett underlag, och förhoppningen är att kommunfullmäktige ska kunna rösta om förslaget i augusti.

Från oppositionens sida är man mer avvaktande. Moderaternas kommunalråd Annette Carlsson säger att hon håller med om kritiken mot regionen, men att det är för tidigt att uttala sig om förslaget innan utredningen är klar.

– I första hand tolkar jag detta som en frustration över att Borås Lokaltrafik har förlorat en upphandling. I andra hand är man inte nöjd med kollegorna i regionen kring hur kollektivtrafikfrågorna har hanterats.

Hon säger att man från moderat håll hellre hade sett en diskussion med Västtrafik om hur Borås stad kan få ett större inflytande över kollektivtrafiken.

– Det är bättre än att gå ut och hota med att bryta sig loss.

Caroline Widenheim
033-175544

Läs mer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".