Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
KOLLEKTIVTRAFIK

Svårt för Borås att ta över busstrafiken

Publicerat fredag 21 juni 2013 kl 08.02
1 av 2
Alex Bergström, Kollektivtrafiknämnden. Foto: Västra Götalandsregionen
2 av 2
Boråsbussarna kommer i framtiden att köras av Nobina. Foto: P4 Sjuhärad

Borås stads möjligheter att ta tillbaka makten över busstrafiken i Borås är mycket små.
Det beskedet kommer nu från Västra Götalandsregionen. I tisdags stod det klart att kommunala Borås Lokaltrafik går i graven efter att bolaget förlorat upphandlingen om stadstrafiken i Borås.

– Lagstiftningen medger nog inte att en kommun bryter sig loss för då kan de andra 48 kommunerna också bryta sig loss och så får man lämna tillbaka de här 43-örena i skatteväxling. Det ser inte jag som praktiskt genomförbart, säger Alex Bergström, förste vice ordförande i regionens Kollektivtrafiknämnd.

I tisdags stod det klart att Borås Lokaltrafik går i graven. Bolaget, som ägs av Borås stad, hade då förlorat sitt sista stora kontrakt - stadstrafiken i Borås från och med nästa höst. Västtrafik, som ägs av Väsragötalandsregionen hade istället valt företaget Nobina i den upphandling som då blev klar.

Borås vill lämna Västtrafik
Men igår gick de rödgröna i Borås ut och berättade att man vill dra sig ur Västtrafik och ta tillbaka kollektivtrafiken till kommunen.

– Vi vill få ett direkt uppdrag till Borås Stad från Kollektivtrafiknämnden att sköta kollektivtrafiken i Borås, säger Socialdemokraternas Ulf Olsson.

Men det skulle samtidigt innebära att Borås river upp beslutet från 2011, där kommunerna lämnade över kollektivtrafiken till regionen och Västtrafik. Och det är en procedur som är lättare sagd än gjord.

Västtrafik - dålig lyssnare
Missnöjet från Borås Stads sida med Västtrafik rör inte bara beslutet om upphandlingen av stadstrafiken utan också att Västtrafik lagt ner linjer och turer som Borås velat ha kvar.

När det gäller det sistnämnda hävdar Alex Bergström, i regionens kollektivtrafiknämnd, att dialogen ska bli bättre. Hittills har Borås samrått i två råd med Västtrafik, Stadstrafikforumet och Delregionala rådet. Till hösten tillkommer RUT, Redovisning Utfrågning Trafikplan.

När det gäller det tappade kontraktet för stadstrafiken kan det överklagas. På måndag sammanträder Borås Lokaltrafiks styrelse för att bestämma om man ska överklaga Västtrafiks beslut. Detta avgörs sedan i Förvaltningsrätten.

Svårt ändra beslutet
Chanserna att nå ett ändrat beslut är dock små. Västtrafik har gott rykte för sina upphandlingsmetoder och har aldrig förlorat en överklagan. Och Kollektivtrafiknämnden tänker inte lägga sig i, säger Alex Bergström.

– Vi kan inte, från Kollektivtrafiknämndens sida, överpröva Västtrafiks upphandling. För då skulle nog både den ena och andra domstolen på Europanivå undra vad vi sysslade med.

Tidigare publicering

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".