Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Bollebygd

Frosttorka en dyr historia för Sjuhärads skogsägare

Uppdaterat måndag 24 juni 2013 kl 09.04
Publicerat måndag 24 juni 2013 kl 07.09
Skogsägare: "90 procent av skogen är förstörd"
(1:27 min)
1 av 2
Bertil Andersson, skogsägare i Upptröst utanför Olsfors, har drabbats hårt av frosttorkan. Foto: Kristin Karlsson.
2 av 2
Foto: Kristin Karlsson

Den långa vintern har gått hårt åt skogarna i Sjuhärad. Framförallt är det planteringar gjorda förra året som drabbats av så kallad frosttorka, vilket gör att plantorna torkar ut och i värsta fall dör.

Det var den starka solen i kombination med tjäle som gjorde att plantorna inte fick tillgång till vatten när de började knoppas, förklarar Paul Södersten, skogskonsulent på Skogsstyrelsen. Detta har lett till att Skogsstyrelsen gör många besiktningar av marker med den här typen av skador. Han menar att det är svårt att uppskatta vidden av skadorna, men att många är drabbade.

– Jag rekommenderar att alla går ut och tittar på sina marker, säger Paul Södersten. Och har man tur har knoppen klarat sig så att plantorna kan repa sig.

Vid planteringen i höstas uppskattar Bertil Andersson, skogsägare i Upptröst utanför Olsfors, att han planterade 10 000 plantor. Vilket innebar en investering på cirka 60 000 kronor. Nu får han göra om en stor del av det arbetet.

– Man planterar nytt, säger Bertil Andersson. Det var så skadat så det får bli helt nytt alltihop. Det är jobbigt, det blir mycket arbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".