Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Instagrammålet

Närvaro på nätet minskar mobbing

Publicerat onsdag 26 juni 2013 kl 13.46
Nätexpert: "Man ska vara digitalt/mentalt närvarande"
(3:35 min)
Del av åklagarens bevisning i åtalet mot de två tonårstjejerna. (Bild från polisens förundersökning)

Efter domen i det uppmärksammade Instagrammålet i Göteborg blossar återigen diskussionen om trakasserier och mobbing på internet, och framför allt då bland unga. Elin, Elina och Hanna, 12 och 13 år gamla berättar att de själva anmäler bilder och kommentarer som de inte tycker är okej.

– Om jag ser någonting taskigt så anmäler jag det, blir det värre säger jag till min fröken, säger en av flickorna.

– Det finns ett konto på instagram som heter insta cops, de ber folk anmäla så att fler anmäler och sidan plockas bort fortare, berättar de.

Att använda sociala medier har blivit en naturlig del av många ungas liv, och många har bra koll på hur man undviker risker eller handskas med trakasserier på nätet. Det är något man måste tänka på mellan alla larmrapporter, säger Johnny Lindqvist på organisationen surfa lugnt .se. Men föräldrar och vuxna måste ändå sätta sig in i vad de här tjänsterna handlar om, för att lättare kunna fånga upp om något inte står rätt till.

– Jag brutar prata om att man ska vara digitalt/mentalt närvarande och man behöver kanske inte spendera jättemycket tid på facebook, instagram eller och twitter, utan försöka förstå vad sajterna handlar om och varför ungdomar använder dem. sedan tycker jag att man inte ska gå ut och leta efter negativa saker, utan gör tvärtom försök förstå varför din ungdom vill vara där 5 timmar om dagen, säger Johnny Lindqvist.

Enligt Johnny Lindqvist är det alltså inte bra att stirra sig blind på larmrapporter och risker. Men med internet, precis som med sociala sammanhang i allmänhet, kommer så klart baksidor. Många unga är stressade över att få bekräftelse på nätet, och många blir också utsatta för trakasserier och nätmobbing. På barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Borås har man märkt att det kryper allt längre ner i åldrarna. Ett problem med just nätmobbingen är att den barriär som skapas av att offer och förövare inte ser varandra kan vara svår att hantera för yngre barn. Det säger Bo Gustavsson, barnterapeut på BUP.

– Ska man kränka någon på nätet så måste man objektifiera personen först och sedan kan man säga vad som helst till den sen, och det förstår inte tioåringar, den processen, säger Bo Gustavsson.

Men det finns sätt att komma åt de som trakasserar andra på nätet. Genom att anmäla, kommentera, och undvika vissa fällor, och barn har ofta bättre koll på det här än vad vuxna har. Kan man som vuxen då ta ett steg tillbaka och lita på att barnen klarar sig själva?

– Både ja och nej, man ser i forskning att unga är bra på att skapa egna säkerhetsrutiner. Men jag tycker att man som vuxen ska finnas där om de egna rutinerna fallerar, säger Johnny Lindqvist.

Det stödet ser egentligen inte så annorlunda ut än hur man skulle hantera mobbning utanför nätet, menar Johnny Lindqvist. De sociala mekanismerna ser likadana ut, bara arenan är ny. Därför ska man inte låta avskräckas av tekniken.

– Det allra bästa är att ha ett bra samtal med barnen om vad de gör på nätet. Fråga tex vem de har pratat med istället för att prata om sajten, för det handlar om samtal men på ett nytt sätt, säger Johnny Lindqvist.

Fler nyheter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".