Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
borås

Personalkris på LSS

Publicerat fredag 5 juli 2013 kl 07.44
Socialchef: "Vi tar allvarligt på situationen"
(1:33 min)
Annika Andersson förvaltningschef sociala omsorgsnämnden Borås. Foto: Maria Hansson P4 Sjuhärad

Missnöje med ledningen har skapat en personalkris på Borås stads enhet för handläggning av LSS-ärenden. Alltså den enhet som utreder vilket stöd personer med olika typer av funktionshinder ska få. Flera handläggare med lång erfarenhet har nu valt att säga upp sig i princip samtidigt.

Enligt uppgift till P4 Sjuhärad har det under en lång tid funnits ett utbrett missnöje bland handläggarna över bristande ledning. Något som socialchef Annika Andersson bekräftar.

– Ja, det är ju det som de beskriver och det kan man inte ta ifrån dem. Jag tycker ändå att vi nu tar väldigt allvarligt på situationen och lyssnar in vad kritiken består av, säger socialchef Annika Andersson.

Under bara några månaders tid har 7 av de 13 LSS-handläggarna valt att sluta. Tre av dem som har sagt upp sig hör till de mest erfarna handläggarna, med runt 20 års erfarenhet vardera.

Enligt uppgift till P4 Sjuhärad så har arbetsbelastningen på enheten varit hög under en lång period och handläggarna har inte fått det stöd de har efterfrågat från sina närmsta chefer.

Socialchef Annika Andersson säger att hon är medveten om att det har funnits problem med ledningen. Men nu har man rekryterat en ny enhetschef som börjar i augusti.

– Nu är vi glada att vi är där vi är och jag tror att det kommer att bli mycket bättre, säger Annika Andersson.

Inom förvaltningen finns nu en oro över att så mycket kompetens går förlorad på samma gång. Att lyckas rekrytera nya handläggare med lång erfarenhet är ingen självklarhet. Men socialchef Annika Andersson säger att kvaliteten på utredningarna inte kommer att försämras i och med avhoppen bland handläggarna. Men däremot kommer funktionshindrade som söker stöd i form av till exempel en personlig assistent eller ett särskilt boende, att få vänta längre på beslut.

– Det är att beklaga, så ser det ut, handläggningstiderna blir längre. Men å andra sidan sätter vi kvaliteten och säkerheten främst, att det ska bli rätt beslut, säger socialchef Annika Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".