Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Mark

Fortsatt dispens trots miljöfara

Publicerat fredag 5 juli 2013 kl 09.08
"Jag hade gärna sett att de flyttat sig"
(1:41 min)
Anläggningen vid Ljungaån i Örby ligger bara ett par hundra meter från dricksvattentäkten.

Derome Bioenergi får fortsatt dispens för att lagra skogsprodukter i ett av de känsligaste områdena i centraorten i Mark. Trots att den här typen av lagring är förbjuden då den kan förorena vattnet fick man dispens för sjätte gången.

Dispensen gäller den allra känsligaste delen av dricksvattentäkten i Marks kommun.

– De fick dispens därför att de ännu inte har hittat någon alternativ plats att vara på. Dessutom lagrar de sina skogsprodukter på hårdgjord yta och under tak, och då ser vi inte samma risker, säger Kristina Hasselblad som är ordförande för miljönämnden.

2008 blev det förbjudet att lagra skogsprodukter vid Ljungaån i Örby, eftersom man upptäckt föroreningar i marken, som riskerar att läcka ut i Marks dricksvattentäkt som ligger längre ner. Men företaget Derome Bioenergi lagrade redan skogsprodukter på det gamla sågverket vid ån för uppvärmning till bland annat Kinnas värmeverk, så man sökte dispens tills man hittat en ny plats för lagringen.

Dispensen beviljades, sedan beviljades en ny dispens två år senare, sedan en till och sedan en till och nu fick man alltså dispens för sjätte gången mot att man möter ett antal säkerhetsvilkor. Men vid en oanmäld inspektion 2011 fungerade inte alla säkerhetssystem och vatten riskerade att läcka ut i ån. Kristina Hasselblad håller med om att platsen inte är ultimat men att det just nu inte finns några alternativ.

– Jag hade ju gärna sett att de hade flyttat sig därifrån, men det vi nu ser på är att det ska vara så säkert som möjligt. Det har ju varit på tal om de skulle ligga uppe i Skene skog men där har man inte hittat någon bra plats. Dessutom skulle det då bli många och värre transporter, som ju inte heller är miljövänligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".