Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Mark

Kommunen vill att pojken stannar i familjehemmet

Publicerat fredag 5 juli 2013 kl 13.39
"Ibland ingen lösning att flytta hem igen"
(1:29 min)
Enligt Mia Magné bevaras barnets trygghet om det får stanna. Foto: Maria Hansson

Marks kommun ansöker nu om att familjehemmet ska få vårdnaden för en snart sexårig pojke i Mark som blev tåvngsomhändertagen som femåring. Kammarrätten däremot har dömt att pojken borde flyttas hem till sin biologiska mamma.

Vi har tidigare berättat om den femårige brodern till de två uppmärksammade familjehemsbarnen i Mark. Kammarrätten beslutade att den femårige brodern som också varit tvångsomhändertagen skulle flytta hem då det inte längre finns grund för LVU. Men eftersom den snart sexårige pojken varit familjehemsplacerad sedan födseln anser Marks kommun att det bästa för honom är att stanna i familjehemmet och har därför ansökt om att flytta över vårdnaden till familjehemmet.

– När ett litet barn har varit placerat så lång tid så har det så att säga hela sin trygghet i det hemmet och då är det inte bra att flytta barn, säger Mia Magné som är ordförande i socialutskottet.
Mia Magné menar att man som barn far illa av det och att det inte alls behöver handla om hur situationen i det biologiska hemmet ser ut.

– Nu har de stärkt upp lagen också vad gäller att ta barnens perspektiv, att sätta deras bästa i främsta rummet och det är ju det vi arbetar efter att göra. Och ibland när barn har långvariga placeringar så är det ingen lösning att flytta hem igen, tyvärr är det så.

Pojkens biologiska mamma har två yngre barn hemma och kammarrätten som anser att hemmet fungerar väl upphävde därför LVU:n. Pojken har snart varit familjehemsplacerad i sex år och vårdnadsöverflytt ska övervägas redan efter tre år men enligt Mia Magné har det inte förrän nu funnits anledning att starta en särskild utredning om vårdnadsöverflytt:

– Det var först nu under föregående år vi gjorde det, då bedömdes det att vi behöver göra en riktig, ordentlig utredning om det och det blev så tydligt då att det som är allra bäst för barnet är en vårdnadsöverflyttning i detta läget.

Men den biologiska mammans advokat, Raynar Persson håller inte med.

– I det här fallet så är det ju på det viset att det finns en dom ifrån kammarrätten där det finns ett beslut, och det beslutet innehåller att den biologiska mamman har alla förutsättningar för att kunna ta hand om sitt barn på ett bra sätt, säger Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".