Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
TRÄDGÅRD

Mördarsnigeln trivs i olagliga avfallshögar

Publicerat lördag 6 juli 2013 kl 12.47
Landskapsingenjör Peter Kinde: "Alla skadedjur trivs i avfallshögarna"
(1:35 min)
1 av 3
Var ska man göra av trädgårdsavfallet? Att dumpa det utanför trädgården är vanligt - men otillåtet. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix
2 av 3
Mördarsnigel. Foto: Hasse Holmberg / Scanpix
3 av 3
Landskapsingenjör Peter Kinde. Foto: Joel Wendle

Högar med trädgårdsavfall i skogskanten skapar ofta osämja i villakvarteren - och är dessutom inte tillåtna. Men mördarsniglarna tackar och tar emot!

Vad många villaägare som slänger sitt trädgårdsavfall på allmän mark inte tänker på, är att avfallshögarna underlättar för mördarsnigeln att etablera sig. Det säger Peter Kinde, landskapsingenjör på parkförvaltnignen i Borås.

– Ja, det är perfekta övervintringsplatser för mördarsniglar och andra sniglar också. Alla skadedjur trivs perfekt i dem, säger han.

Och de här avfallshögarna bakom trädgårdna på kommunens mark är olagliga?

– Ja, det är de. Det står i ordningastadgarna att man inte får tippa sitt avfall på någon annans mark och det gäller också kommunens mark.

Villaägarna kritiserar kommunerna
Mördarsniglar är ett gissel för många villaägare och nyligen gick Villaägarnas riksförbund ut och kritiserade kommuner för att låta mördarsniglar härja fritt i parker och på lekplatser. Vilket förbundet menar drabbar villaägare i slutändan, som får in sniglarna i sina trädgårdar.

Men enligt Peter Kinde på parkförvaltningen i Borås har man inga större problem med mördarsniglar i Borås parker. Och att kommunen ska ha koll på sniglarna på lekplatserna i vartenda villakvarter är inte rimligt, menar han.

– Det är nästan omöjligt för oss att ha den kollen. Och sen är det ju faktiskt så att villaägarna själva med sina otäckta tippar med trädgårdsavfall sprider ju sniglar eftersom de är perfekta övervintringsplatser för sniglar.

Svårt för kommunerna att stävja
De här högarna med trädgårdsavfall på allmän mark är alltså olagliga - men trots det väldigt vanligt förekommande.

– Det är jättevanligt, jag tror inte att man kan åka i några villaområden någonstans utan att det finns såna högar. Och de är dessutom ett stort trätoämne mellan villaägare.

Peter Kinde berättar att man på parkförvaltningen varje säsong får ta emot många samtal från personer som är upprörda över att deras grannar dumpar trädgårdsavfall på allmän mark.

– De som inte tippar stör sig och vi får ganska många telefonsamtal särskilt vår och höst från folk som vill att vi ska komma och köra bort avfallet. Men vi har resonerat som så att vi kan inte börja köra bort avfallet och på det sättet gynna den verksamheten, att använda skattepengar för att köra bort avfall från folk som inte orkar köra bort det själva, säger Peter Kinde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".