Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Borås

Fortsatt stora barngrupper på förskolorna oroar

Publicerat måndag 8 juli 2013 kl 07.25
"Klart att det påverkar barnen"
(1:36 min)
Genom fortsatt stora barngrupper löser man det stora trycket på förskoleplatser. Foto:Scanpix

Trycket är hårt på förskolorna i Borås inför hösten. Och det är genom bibehållna stora barngrupper som kommunen klarar av att erbjuda alla familjer förskoleplats efter sommaren.

Enligt en genomgång som P4 Sjuhärad har gjort bibehåller kommunen stora barnhrupper ör att hitta en lösning på det hårda trycket på förskolorna i Borås till hösten.

På Björkängens förskola på Östermalm ökade man från 20 till 23 barn på syskonavdelningen Vitsippan förra terminen - samtidigt som personalresurserna minskade.

– Det är klart att det påverkar barnen att det har blivit mer högljutt. De är stressade, vi hinner inte lyssna på dem, höra vad de tycker och tänker - det blir väldigt begränsat. Och det är inte bra, säger Toran Taherkhani på Vitsippan.

Toran Taherkhani är en av tre förskollärare på Vitsippan och fackligt ombud på Björkängens förskola i centrala Borås. Tillsammans med kollegan Orvokki Andersson visar hon runt inne på deras avdelning Vitsippan.

Samtidigt som antalet barn ökade till 23 så minskades de tre heltidstjänsterna på avdelningen till 2,8 under våren. Till hösten blir det tre heltider igen. Men 23 barn på tre förskollärare innebär ändå att mycket av det som förskollärarna enligt läroplanen ska jobba med för barnens utveckling, inte hinns med berättar Orvokki Andersson.

– Jag känner själv att jag inte har räckt till. Jag vill kunna observera barnen ännu mer, men det blir naturligtvis svårare när det är fler barn att hålla koll på.

Barngrupperna i förskolan har blivit allt större under en följd av år runt om i landet. Så även i Sjuhärad och alltså inte minst i Borås. Barngrupper på över 20 barn är inte ovanligt idag - även om det är långt över Skolverkets rekommendation att grupperna inte bör vara större än 15 barn.

En rundringning som P4 Sjuhärad gjort visar också att det inte blir någon lättning i Borås till hösten - barngruppernas storlek kommer att vara oförändrat stora. Så när Toran Taherkhani tänker på den stundande höstterminen, så är det med en viss oro över situationen.

– Oro finns alltid över hur det ska gå. Men vi försöker lugna ner oss och göra så gott som det går, säger Toran Taherkhani.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".