Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Asfaltsläggare misstänks för människohandel

Publicerat måndag 8 juli 2013 kl 08.48
Misstänkt människosmuggling
(1:28 min)
Jan-Åke Claesson, på tekniska sektionen på Borås stad, på en av platserna där astalfsarbetarna dumpade asfalt och skräp i fjol. Foto: Mats Tiborn

Kringresande, oseriösa sten- och asfaltsläggare har varit en säsongsbunden följetong i flera år och så även i Boråstrakten. Nu misstänker polisen också att asfaltslägarna ägnar sig åt människohandel.

I spåren av de oseriösa asfaltsläggarna har hot, undermåligt utförda arbeten och avfallsdumpning följt, bland annat i Boråstrakten.

I våras fick Saltemads camping stängas sedan man fått stora problem med brittiska asfaltsläggare med bland annat skadegörelse. I fjol hade man även problem med att det dumpades asfalt och skräp runtom i Borås stad.

Men polisen misstänker också att asfaltslägarna ägnar sig åt människohandel.

– Det har varit spekulationer om det tidigare men nu finns det väl skarpa iakttagelser om att det skulle vara så i år, säger Beng-Olof Bergren, enhetschef på Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet i Göteborgs stad.

Bengt-Olof Bergren bekräftar att det rör sig om ett fall av misstänkt människosmuggling i en kommun i Göteborgsområdet.

– Det innebär enligt de uppgifter vi har fått att de kringsresande asfaltsläggarna utnyttjar vlädigt fattiga utsatta människor i östeuropa som man använder som extremt billig arbetskraft och som man då portionerar ut att göra de här arbetena mot om någon ersättning väldigt låg ersättning. Det finns exempel där de stått en hel dag utan vare sig mat eller vatten och arbetat. Och blivit utsatta på morgonen och inhämtade på sen eftermiddag eller kväll.

Iakttagelser om att det skulle finnas asfaltsläggare som ägnar sig åt människosmuggling, är inte begränsat till det här västsvenska fallet.

– Vi har fått samma indikationer från Stockholms stads säkerhetsorganisation när det gäller ungefär samma typer av iakttagelser så jag tror nog att det här gäller nationellt.

Poliskommissarie Anna Rosenberg säger att det funnits tidigare fall där man misstänkt människohandel, men att det är svårt att komma åt.

– De här kommer ju inte till polisen och går in och gör en anmälan om det här och när jag varit ute och pratat med dem så säger de att "jag blir inte utnyttjad", det har funnits fall uppe i Stockholm och i Skåne också och mig veterligen har det inte blivit någon fällande dom.

Helena Sällström
Nyheter P4 Göteborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".