Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Borås

Ovårdade gravar kan tas bort

Publicerat måndag 8 juli 2013 kl 09.21
"Någonstans måste vi ju dra gränsen"
(1:28 min)
1 av 2
När kyrkoförvaltningen inte längre klipper gräset närmast gravarna blir många av dem övervuxna. Foto: Åsa Dahlberg
2 av 2
Morgan Wass och Maria Andersson på St. Sigfrids griftegård. Foto: Åsa Dahlberg

Det gäller att sköta om sina anhörigas gravar eller betala för att få det gjort. Står graven ovårdad tillräckligt länge kan sten och plantering tas bort.

Förra året slutade kyrkogårdsförvaltningen i Borås att ta bort ogräs runt gravarna om inte gravrättsinnehavaren uttryckligen gett dem uppdraget och betalat för det. Följden är att fler gravar blivit så övervuxna att de ser ovårdade och tråkiga ut. Blir det riktigt illa kan kyrkogårdsförvaltningen ta bort stenen, slipa om den och ge den till någon annan. Men det händer ganska sällan enligt Morgan Wass, kyrkogårdsförman och Maria Andersson, planeringssekreterare, på St. Sigfrids griftegård i Borås.

- Det har varit ganska många för några år sedan när vi låg efter med kollen. Kanske rörde det sig då om trehundra platser per år som vi fick ta bort för att de var vanvårdade, men nu är det nog inte mer än tio, uppskattar Maria Andersson.

Blir folk arga när de kommer tillbaka och upptäcker att graven är borta?

– Ja, det händer ju, men innan vi rör graven har vi dessutom skyltat i minst två år och försökt få kontakt med gravrättsinnehavaren, säger Morgan Wass.

– De kan komma efter tre-fyra år men någonstans måste vi ju dra gränsen, säger Maria Andersson.

St. Sigfrids griftegård i Borås har ungefär 15 000 gravar. Gräset klipps av kyrkogårdsförvaltningen men de stora gräsklipparna kommer inte så nära intill graven utan då behöver de gås över med trimmer. Svenska kyrkan har ingen möjlighet att bekosta det jobbet och de får inte heller använda den allmänna begravningsavgift som alla svenskar betalar för ett sådant ändamål. Därför är det upp till gravrättsinnehavaren att antingen sköta om gravarna eller betala kyrkogårdsförvaltningen för att få det gjort.

Jan Lehtonen kliver ur bilen vid St. Sigfrids griftegård och han är till en början lite rädd att han inte ska hitta sina föräldrars grav men det gör han till slut. Det är ett och ett halvt år sedan han var här sist.

– Jag känner en stor skuld egentligen att jag inte sköter om den. Jag borde sköta den bättre, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".