Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Borås

Häktet i Borås stänger ned under två månader

Publicerat tisdag 9 juli 2013 kl 07.19
"Risk ifall många häktas i samma ärende"
(1:34 min)
Biträdande enhetschef Kjell Fasth t.v tror att nedstängningen kan försvåra polisens arbete. Foto: Jan-Åke Thorell.

Häktet i Borås kommer i sommar att hålla stängt under nästan två månader för renoveringar av bland annat cellerna, arbete som innebär kostnader för såväl häktet som för polisen.

Renoveringen som ska göras är arbete som är svårt att genomföra när verksamheten är igång och därför måste man hålla stängt.

Kriminalvårdschef Marita Gustavsson tror att upprustningen är viktig för såväl personal som för de intagna.

– Fördelen är att vi får en bättre arbetsmiljö, att det är fräscht. Och samma för får klienter som är ändå så många timmar om dygnet i de här cellerna, och att det förhoppningsvis för dem blir en känsla av lättnad, även om det är under en sådan kristid. Det är ju inte många av oss som är vana annars att sitta så många timmar i ett så litet rum, med sina tankar som enda sällskap, säger Marita Gustavsson.

Marita Gustavsson säger att de konsekvenser det kan få att häktet i Borås håller stängt är att det snabbt uppstår en risk ifall man skulle hamna i en situation där man får väldigt många häktade samtidigt.

– Sen blir det ju också konsekvenser för Borås och Alingsås Tingsrätter eftersom att klienterna inte kommer att vara på häktet i Borås. Så då blir det ju transportdelen i form av att de häktade måste transporteras till rättegångar.

Personalen som vanligtvis jobbar på häktet i Borås har fått möjlighet att ta ut längre ledighet eller att jobba på exempelvis Häktet i Göteborg under tiden. För häktet i Borås kan det därför komma att innebära extra semesterkostnader, samtidigt som man inte har vissa dagliga kostnader under perioden så som mat till de intagna.

Även för polisen i Borås innebär nedstängningen kostnader eftersom förhörsledare måste ta sig till andra häkten.

– Det är ju ett problem att utredarna måste åka längre för att göra färdigt utredningarna eller hålla förhör på ett annat ställe, det ställer ju till problem. Dels med fordon, plus att det kan bli en och annan transport genom att det kan vara en häktningsförhandling med tre-fyra gärningsmän i samma ärende. Då får de inte åka i samma bil och då kan det bli så att vi inom polisen får hjälpa till med de transporterna. Då kan det innebära att det tas extra resurser för oss, säger Kjell Fast, biträdande enhetschef för Polisen i Borås.

Häktet stängs på söndag den 14 juli och öppnas igen den 9 september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".