Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Borås

Havsfåglar som stör i städerna

Publicerat tisdag 9 juli 2013 kl 10.40
"Det blir fågelskit överallt"
(1:32 min)
Måsarna blir i städerna ett irriterande inslag för många. Foto: Emelie Hagbard

Under sommarmånaderna är det numera vanligt med sjöfåglar i stadsbilden, till många cafégäster och parkbesökares irritation. I Borås har man inga planer på att minska beståndet, och att hålla efter fåglarnas boplatser ligger på fastighetsägarna.

Ronny Fallberg från Marks fågelklubb säger att det främst är tillgången på mat som lockar hit dem.

– Det finns ju mycket mat i städerna och så finns det även bra ställen att övernatta på, samtidigt som det finns väldigt få rovdjur.

Evelina Olsson som jobbar på Paolos kafé vid Hötorget i Borås säger att måsar och andra fåglar är ett problem under sommaren.

– De attackerar borden så fort gästen lämnar, så man måste ha koll hela tiden. Det enda man kan göra åt det är ju att stå här ute och vifta bort dem. Det blir fågelskit överallt!

Går att lura fåglarna
Måsarna upplevs inte bara som ett problem för att de stjäl mat, utan också för att de kan bli aggressiva när de försöker skydda sina ungar. Ett tips för att slippa bli attackerad är att ha en keps eller mössa med ögon i nacken, då måsar ofta attackerar bakifrån.

– Många fåglar, till exempel ugglor, har också fläckar i nacken som ser ut som ögon för att lura andra fåglar att de redan är upptäckta. Så det fungerar säkert.

Men bara om ett par veckor när ungarna är större så är måsarna betydligt mindre aggressiva. Och när hösten kommer lämnar de stan helt.

– De ger sig iväg och söker föda, och så småningom drar de sig neråt kusten där de spenderar vintern.

Borås stad avvaktar
Enligt jaktlagarna går det att ta bort vissa av fåglarna om de orsakar allvarliga skador och olägenheter, men på Borås kommun har man inga sådana planer i nuläget.

Jan-Åke Claesson, sektionschef på Tekniska förvaltningen pekar istället på det förebyggande arbetet - att ta ner gamla reden och göra det svårare för fåglarna att slå sig ner.
Det arbetet bör dock göras innan de börjat häcka och ligger helt på respektive fastighetsägare.

– Vi har inga planer på att göra något just nu. En kommun ska inte ta över ansvaret att hålla rent på taken. Det är ju där fåglarna har merparten av sina bon.

Men det har ju varit en del attacker mot människor, bland annat när Kulturhuset byggdes om...

– Självklart är det så, och de är lite aggressiva nu en period, innan ungarna är flygfärdiga.

Vad ska man göra om man störs av måsar kring sitt hus?

– Ta kontakt med din fastighetsägare/hyresvärd. Framförallt ska man vara ute i god tid på våren - ta bort gamla bon från taket, sätta upp piggar på taket, rensa hängrännor. Bra är att hålla koll på var man bona varit tidigare år och rensa upp där, säger Jan-Åke Claesson - sektionschef på Tekniska förvaltningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".