Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Borås

Stort intresse för utlandspraktik

Publicerat tisdag 9 juli 2013 kl 13.25
Erasmuspraktikanten: "Det är ett helt nytt arbetsliv"
(1:53 min)
Foto: Scanpix

Intresset för utbytesstudier blir allt större, det visar ny statistik för EU:s utbytesprogram Erasmus som EU-kommissionen presenterade igår. 2011-2012 gjorde över 250 000 studenter någon form av Erasmusutbyte.

Sedan starten 1987 har över 3 miljoner studenter kunnat åka utomlands inom ramen för Erasmus. Idag ingår 33 länder i programmet, förutom EU:s 28 medlemsländer även Norge, Schweiz, Island, Liechtenstein och Turkiet. Sedan 2007 ingår även möjligheten att göra praktik i ett annat Europeiskt land i Erasmus, och det är detta alternativ som växer snabbast. 2011-2012 ökade antalet Erasmus-praktikanter med 18 procent jämfört med föregående läsår. En av alla dem som valt att bege sig utanför Sveriges gränser är 24-åriga lärarstudenten Soli Fransson från Borås. Hon arbetar just nu på en skola i Lissabon, och tycker att utbytespraktiken har vidgat hennes vyer.

– Man får en väldigt stor erfarenhet - man får ta del av ett helt nytt land med såväl vardag som kultur och traditioner. Det är också ett helt nytt arbetsliv, skolan i Portugal ser annorlunda ut än den vi har i Sverige.

Högskolan i Borås skickar varje år iväg ett antal Erasmusstudenter, för såväl studier som praktik. Skolans internationella koordinator, Karl Fredrik Ahlmark, säger att man är mycket nöjd med den positiva utvecklingen på praktiksidan, eftersom den stämmer väl överens med lärosätets profil.

– Som professionslärosäte är vi givetvis väldigt intresserade, inte minst eftersom vi sedan tidigare har arbetat i nära samverkan med det omgivande samhället. Det gör att det är naturligt för oss att skicka ut studenter på Erasmuspraktik.

Karl Fredrik Ahlmark säger att Högskolan uppvisar goda siffror över hur många studenter man skickar iväg på Erasmuspraktik, även i jämförelse med landets större universitet.

– Bortsett från de stora drakarna, som vi ju givetvis inte kan jämföra oss med rent numerärt, så ligger vi i topp.

Enligt Karl Fredrik Ahlmark är det framförallt många av Textilhögskolans studenter som tar chansen att göra utlandspraktik, men det finns även exempel från andra program. Oavsett studieinriktning så är han övertygad om att praktiken kan vara en karriärfördel.

– Det är väldigt positivt att ha internationell erfarenhet. Jag tror att det är något som i framtiden kommer bli än mer viktigt och eftertraktat från arbetsgivare. Vår arbetsmarknad idag är om inte global så i vilket fall regional och Europeisk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".