Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Borås

Akut boendesituation för unga

Publicerat onsdag 10 juli 2013 kl 07.39
"Man vill ju inte leva på sina föräldrar"
(1:50 min)
1 av 2
På AB Bostäder i Borås menar man att det är svårt att bygga bostäder specifikt för unga. Foto: Sara Johansson P4 Sjuhärad
2 av 2
Hanna Persson har letat boende i Borås i ett och ett halvt år utan resultat. Foto: Emelie Hagbard

Boendesituationen för unga är fortsatt akut och Borås är en av många kommuner som har brist på bostäder till unga. Men någon enkel lösning på problemet verkar inte finnas.

Det är Ungdomsstyrelsen som i en ny rapport uppmärksammar den svåra bostadssituationen. Men Sven Liljegren, VD på Borås kommunala bostadsbolag AB Bostäder tror inte på riktade insatser för unga bostadslösa utan menar att man måste bygga för alla.

– Jag blir lite irriterad över det här att vi borde göra något specifikt för de unga, vi ska göra så att bostadsmarknaden blir bättre i Borås. Och vi gör jättemycket, vi har inte byggt så här mycket nya lägenheter i Borås på väldigt länge.

Omkring 430 nya hyresrätter byggs just nu i Borås. Det är fler än på många år, men det räcker ändå inte på långa vägar för att täcka det behov som finns. Idag står 16 000 personer i den kommunala bostadskön och nästan 4000 av dem är ungdomar. Enligt Inger Ashing på Ungdomstyrelsen är det fler kommuner i år än tidigare som uppger att de har brist på bostäder, framförallt bostäder till unga.

– Jag skulle säga att läget är allvarligt. Vi har många unga idag som skulle vilja flytta hemifrån som inte kan göra det, vi har unga som skulle vilja ha tillgång till förstahandskontrakt som inte får det.

Hanna Persson från Borås är en av de 34 procent av alla unga mellan 20 och 25 som fortfarande bor hemma hos sina föräldrar. Hon har letat boende i Borås i ett och ett halvt år utan resultat, och nu börjar det fresta på att bo hemma.

– Det är jobbigt, man vill ju inte leva på sina föräldrar. Och man vill ha ett privatliv som man inte delar med föräldrarna när man är 23 år.

Ungdomsstyrelsen ser gärna att de kommunala bostadsbolagen jobbar mer med att få in unga personer på bostadsmarknaden, men Sven Liljegren på AB Bostäder menar att det enda de kan göra för ungdomar är att skapa flyttkedjor.

– Jag tror det är den bästa hjälpen för ungdomar, att det byggs nytt överhuvudtaget. Då får de unga chansen att komma in på bostadsmarknaden. Det finns inga subventioner som säger att bygger du för de som är under 25 så får du halva investeringen betald, alltså kan vi inte bygga specifkt för unga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".