Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Miljö

Egenproducerad el ska ge skattelättnad

Publicerat torsdag 11 juli 2013 kl 07.09
Mikroproducent: "Är i stort sett självförsörjande"
(1:25 min)
Michael Oskarssons vattenkylda solceller. Foto: Kristin Karlsson, P4 Sjuhärad

Den som producerar egen el kan få en skattelättnad på upp till 6000 kronor per år, det föreslås i en utredning från regeringen. Michael Oskarsson i Brämhult är en som har satsat stort på vattenkylda solceller, under stora delar av året är han nästintill självförsörjande.

Anläggningen ger honom både el och varmvatten.

– Sätter man upp 40 kvadratmeter då är man i stort sett självförsörjande. Det man inte tänker på är att en mulen dag så sprids solljuset så även om solen går upp bakom huset så kan jag ha upp mot 400 watt redan på morgonen. Är det en klar dag så står solen så högt att den slår hela dagen.

Regeringens utredning angående beskattning av mikroproducenter av el är nu klar. Utredningen hade i uppgift att utreda om nettodebitering av skatten på el vore en lämplig lösning, vilket skulle innebära att mikroproducenten skulle kunna kvitta den el de köper mot den el deras anläggning producerar och skickar ut via elnätet och då bara betala skatt på mellanskillnaden. Men utredningen visade att detta system vore oförenligt med EU-reglerna för mervärdesskatt. Istället blev förslaget att mikroproducenterna skulle erbjudas en skattelättnad på upp till 6000 kr om året.

Michael Oskarsson i Brämhult var en av de första som fick bidrag genom stödet för nätanslutna solelanläggningar 2009, ett stöd som fortfarande går att söka.

– Det är en stor investering men den är ju långsiktig och miljömässigt bra.

Han valde att satsa på solenergi för att han har stort personligt intresse för teknik och miljö, men han tror att fler skulle satsa på alternativ el om stöden var mer kontinuerliga och det fanns mer pengar att tjäna.

-- Om man får ett starkt stöd för att producera egen el i vilken form som helst, så enkel som möjligt, så skulle det naturligtvis öka viljan att investera i sådana system.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".