Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
ulricehamn

Eolus Vind får bygga vindkraft i Hössna trots kommunens protester

Publicerat lördag 13 juli 2013 kl 08.52
Eckerlid: "Får se om vi överklagar"
(1:37 min)
Börje Eckerlid centerpartist och ordförande i miljö- och byggnämnden i Ulricehamn är fundersam till vindkraftverk i Hössna. Foto: Åsa Dahlberg

Det kan komma att bli tre vindkraftverk i Hössna i Ulricehamns kommun. Ett domslut som går emot kommunens miljö- och byggnämnds vilja och de närboendes protester.

I tisdags kom domen från Mark- och miljödomstolen i Vänersborg. Domstolen ser inga hinder för att företaget Eolus Vind bygger vindkraftverk i Hössna. Ett område som kommunen i den vindkraftplan som är på gång tagit bort som ett område där man vill ha vindkraft. Börje Eckerlid centerpartist och ordförande i miljö- och byggnämnden i Ulricehamn är fundersam.

– Vi får ta och läsa domslutet ordentligt och så får vi se om vi ska överklaga, säger Börje Eckerlid.

Argumenten som miljö- och byggnämnden angett i överklagandet av länsstyrelsens dom till Mark- och miljödomstolen handlar om att de nu anser att området är för litet för tre vindkraftverk. I den vindkraftplan som är på gång är området inte längre aktuellt och det begränsar möjligheterna för Hössna att utvecklas som bostadsområde när den nya motorvägen kommer och när Rönnåsens industriområde blir klart menar kommunen.

Men domstolen menar att det inte går att ta hänsyn till den nya vindkraftplanen som är på gång. De har istället valt att gå på översiktsplanen från 2001 där området finns med som tänkbart för utbyggnad av vindkraft. Ett annat tungt vägande skäl är att Energimyndigheten pekat ut området som lämpligt för vindkraft. Att Energimyndigheten under våren reviderat antalet områden tänkbara för vindkraft i kommunen och att mycket få är kvar verkar man inte ha tagit hänsyn till.

Lite efterklok anser Börje Eckerlid att man nog tidigare skulle ha tänkt över var i kommunen landskapet klarar att sätta upp vindkraft.

– I det första utkastet som var så hade vi kunnat ta hela Västra Götalands vindkraftsbeting i Ulricehamns kommun och det var väl kanske inte tanken från början.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".