Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Bröstsim eller crawl?

Debatt om simsätten

Publicerat måndag 15 juli 2013 kl 07.27
Simskoleansvarig:150 meter i magläge viktigast
(1:44 min)
Barn på simskola. Foto: Scanpix sweden

Debatten om vilket simsätt barn egentligen bör lära sig först har pågått en längre tid. Crawl är lättare att lära sig, medan bröstsim anses bättre ur livräddningssynpunkt. Bland Sjuhärads simexperter går åsikterna isär.

Enligt läroplanen ska barn vara simkunniga i årskurs 6. För att få godkänt betyg i ämnet Idrott och hälsa måste de kunna simma 150 meter i magläge, samt 50 meter rygg. De flesta skolor lär fortfarande ut bröstsim i första hand, men det står fritt för varje skola att välja. Tina Holmén är simskoleansvarig på simklubben Elfsborg, hon anser att det egentligen inte spelar någon större roll vad man väljer så länge barnen kan ta sig fram på både mage och rygg.

– Simsättet är magläge. Sedan om det är 50 meter rygg, med crawl de 150 metrarna, eller bröstsim de 150 metrarna ska inte ha någon betydelse. Det tycker jag är jättebra.

Crawl liknar små barns naturliga rörelsemönster, och anses lättare att lära sig än det motoriskt mer komplicerade bröstsimmet. Medan Svenska simförbundet vill att barn ska lära sig crawla som första simsätt, anser Svenska livräddningssällskapet att all fokus bör läggas bröstsimning. Säkerhet och trygghet sätts i första rummet, enligt Mikael Hedberg på Svenska livräddningssällskapet i Södra Älvsborg.

– När det gäller simning så är det bröstsimmet som är det bästa. Framför allt för att man kan rädda andra och även sig själv. Om man är i en sjö, och badar och leker - kan man då bara simma crawl, så kan man ju inte titta, vattnet är grumligt. Man har ingen översikt över sina kompisar eller vart man simmar, säger Mikael Hedberg.

Internationellt är det betydligt vanligare med crawl, och Tina Holmén tycker sig se en utveckling åt det hållet även i Sverige. Men det är inget hon oroar sig för.

– Vi strävar mot samma mål - att lära barnen att simma. Oavsett om det är i crawl eller i bröstsim. Så vill alla skapa trygghet för barnen och god simkunnighet.

Crawl - ett simsätt med anor

Inskriptioner från ca 3200 f.kr. visar en människa som simmar på ett crawl-liknande sätt. Först i mitten av 1800-talet började man ta armtag, likt de i bröstsimning, då man ville kunna hålla huvudet ovanför det smutsiga vattnet. Kring 1900 började bröstsimningen se ut som den gör idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".