Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vi granskar PT-branschen

Låga utbildningskrav för personliga tränare

Uppdaterat tisdag 16 juli 2013 kl 14.13
Publicerat måndag 15 juli 2013 kl 08.34
Svenska PT-förbundet: Behövs ingen utbildning för att kalla sig PT
(1:31 min)
1 av 2
Många tar hjälp av en PT för att lyckas i gymmet. Foto:Scanpix
2 av 2
Marlene Hillermyr är PT på Onyx. Foto: Kristin Karlsson

De utlovar stöd, peppning och fina resultat, ofta till ett saftigt pris. Men kraven på utbildning är ofta skrämmande låga, i vissa fall kan det räcka med en kurs på 11 dagar. Vi har granskat PT-branschen.

Att anlita en personlig tränare, en PT, blir allt vanligare. Men trots att man som PT har ett stort ansvar för sina kunders kroppar och hälsa så är kraven på utbildning låga. Alan Bergström är ordförande på Svenska PT Förbundet (SVPTF). Enligt honom är PT-marknaden lite av ett laglöst land.

– Personlig tränare är ingen skyddad yrkestitel. Du kan kalla dig för personlig tränare, eller till och med licensierad personlig tränare, utan att ha någon utbildning. Det finns inget stöd i lagen för att du inte skulle få göra det.

Korta och dyra utbildningar
Idag finns ett flertal privata PT-utbildningar i Sverige, och de flesta gym kräver att man har gått någon av dessa för att kunna bli anställd. Utbildningarna kan dock se väldigt olika ut, och omfatta allt från 11 dagars heltidsstudier till 6 månaders deltidsstudier. De är i regel dyra, och kan kosta mellan 35 och 80 000kr.

Cissi Wallsin är VD på gymmet Onyx, som med tre olika anläggningar är en av de stora aktörerna i Borås. Hon bekräftar att PT utbildningar kan variera i kvalitet, och tycker att det därför är viktigt att välja människor med erfarenhet, som arbetat länge i branschen och som har mer utbildning i bagaget. För personer med allvarligare skador och sjukdomar kan Onyx erbjuda konsultation av sjukgymnast och sjuksköterska, för allvarligare saker hänvisas kunder till sjukvården.

Intensivt och stressigt
En av dem som arbetar som personlig tränare på Onyx är Marlene Hillermyr. Hon har läst ett tvåårigt hälsoutvecklarprogram på yrkesakademien i Uppsala, där en månads PT-skola vid The Academy ingick. Hon upplevde utbildningen som väldigt intensiv. SAFE och Fustra, båda välkända aktörer på marknaden, erbjuder utbildningar så korta som två veckor, och med totalt fem timmars kostundervisning. Marlene säger att hon tror att det kan bli tight att lära sig allt man behöver kunna på så kort tid.

– I och med att jag är utbildad massageterapeut så har jag stora förkunskaper inom anatomi och fysiologi, så för mig var det ganska lätt. Men jag kan tänka mig att det blir väldigt tufft för någon som saknar tidigare kunskaper, och då kan det lätt hända att man missar vissa bitar.

Marlene anser att PT är ett viktigt yrke, och att PT-utbildning därför borde ingå i längre hälso-relaterade utbildningar.

Utbildning utan kontroll
I dagsläget finns inget licensieringssystem för personliga tränare eller de som utbildar dem i Sverige. Swedish Standards Institute (SIS) har utformat riktlinjer som Konsumentverket ska kunna använda, men de största Pt-utbildarna på marknaden är eniga om att dessa riktlinjer är långt från tillräckliga.

Susanne Björklund är VD för SAFE, en av utbildarna. Hon tycker inte att riktlinjerna fyller någon funktion.

– De sätter ingen standard och de ger ingen tydlighet, menar hon.

Flera av de Svenska PT-skolorna är certifierade av European Health and Fitness Association (EHFA). EFHA har upprättat en standard för vad utbildningarna bör innehålla, och tidigare utförde man kontroller på skolorna, men har reducerats till en online-ansökan och en kursplan man laddar ner från nätet.

– Nu står inte EFHA-loggan för någonting. Nu godkänner de dem som vi anser inte ska vara godkända. De som inte håller den standard som man minst bör ha. I slutänden kommer det att drabba slutkunden, säger Susanne Björklund. 

Det finns ett Svenskt PT-förbund, men som bara licensierar PT-skolan i Stockholm. PT utbildarna SAFE, PT-skolan och The Academy har gått ihop med branschorganisationen FRISK för att ombilda förbundet och få till ett gemensamt licensieringssystem. Helena Arnold är VD på the Academy och hoppas den här lösningen eftersom det idag inte finns någon utifrån som certifierar deras utbildning.

– Det på grund av det här som vi vill ombilda det här förbundet för att det ska kunna få en internationell certifieringsmöjlighet, säger Helena Arnold.

Universitetsutbildning räknas inte
Många av landets universitet och högskolor erbjuder utbildningar inriktade mot idrott och hälsa, men dessa räcker oftast inte. Vill studenterna arbeta som PT på ett gym måste de ändå gå en privat utbildning. Peter Korp, lärare på Hälsopromotionsprogrammet vid Göteborgs universitet, tycker att detta är underligt.

– För våra studenter är det såklart en märklig situation att de måste bygga på med ytterligare utbildning för att vara behöriga att arbeta som PT, som formellt sett inte är ett jättekvalificerat jobb.

Han säger att en PT-utbildning på två veckor inte kan jämföras med treårig kandidatexamen från universitet.

- Det som är den stora skillnaden är att den utbildning man får här är en vetenskapligt baserad utbildning, som ger en akademisk och vetenskaplig kompetens som du inte över huvudtaget kommer i närheten av på PT-utbildningar och andra korta utbildningar.

Korp tycker det är tråkigt att det är som det är, att en utbildning från en PT-skola värderas högre i gymägares ögon än en treårig kandidatexamen från GU. Han vill se att fitness- och träningsbranschen blir mer professionell.

- Idealt sett hade jag velat se en mognad i branschen, alltså att man för in en professionell kompetens och bygger på den.

"En duktig PT får kunder, oavsett utbildning"
Men åsikterna går isär, och för många inom gymbranschen är de korta utbildningarna inget stort problem. Magnus Wilhemsson, VD på Nordic Wellness, anställer gärna människor med licenser från de korta utbildningarna. Hans tror att marknaden till stor del är självsanerande, en bra PT får kunder oavsett utbildning, medan en dålig inte blir långvarig.

- En dålig målare blir ju inte anlitad igen, och det är samma med en personlig tränare. Är du inte bra kommer det nog inte funka för dig i längden, är du duktig kommer det nog visa sig på vägen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".