Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

De spelar för hemlösa

Publicerat måndag 15 juli 2013 kl 14.10
Arrangören: Alla kan göra något
(3:40 min)
1 av 2
Livemusik till förmån för hemlösa. Foto:Sanna Thorén, SR Sjuhärad
2 av 2
Isak Bergenheim. Foto:Sanna Thorén, SR Sjuhärad

Det finns omkring 200 hemlösa i Borås. Igår anordnandes en festival till förmån för dem på Brygghuset i Borås. Bakom arrangemanget står en grupp Boråsungdomar. 

Isak Bergenheim är en av arrangörerna bakom festivalen. Han tycker att man har fått till ett brett och varierat utbud.

– Vi har mycket bra livemusik, ansiktsmålning för barn, secondhand-försäljning och caféverksamhet.

Isak berättar att inspirationen till festivalen kommer från en film han såg för flera år sedan, om superhjältar som samlade in pengar för att kunna köpa hygienartiklar till hemlösa. Han bestämde sig för att göra samma sak själv. Från början var tanken att hålla ett litet arrangemang med låg profil, men när fler kollegor med nya idéer anslöt sig så växte projektet.

Anledningen till att man fokuserar på just hygienartiklar är att detta är ett område där man som hemlös inte erbjuds någon hjälp i dagens läge, medan det finns gott om soppkök och klädinsamlingar. Hygienartiklar är dessutom relativt dyra, men enligt Isak Bergenheim viktiga för självkänslan.

– Det gör att man känner sig lite bättre och får mer självrespekt. Känner man sig ren och fräsch är det lättare att bryta mönstret och förändra sin situation.

På ett större plan hoppas man också kunna skapa större uppmärksamhet kring problemet med social osäkerhet.

– Vi har många utsatta i Borås, både hemlösa och papperslösa. Vi vill visa att alla kan göra någonting. Det behöver inte vara något stort, det räcker att komma hit.

Isak berättar att det är första gången som han håller i ett stort arrangemang, något som stundtals har varit stressigt men också väldigt lärorikt. Han har stora förväntningar på dagens arrangemang.

– Vi har 700 inbjudna personer på vår Facebook-sida, om hälften av dem kom vore det riktigt kul.

Målet är att få in 24 000 kronor, det räcker till 80 hygienkit. Och planerna på fler, framtida arrangemang finns redan där.

– Målet är att bli självgående, så att vi klarar oss på de pengar vi får från Tåget varje månad. Sedan kan vi förhoppningsvis sluta bra avtal med matvarubutiker så att vi får bra priser från dem. Finns det intresse och behov kommer vi självklart att göra detta igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".