Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
RYDAL

Ovanligt läger fyller femtio år

Publicerat onsdag 17 juli 2013 kl 15.28
Ledare: Lägret liknar inget annat
(5:12 min)
1 av 2
Alice och Miriam. Foto: Elin Ternander P4 Sjuhärad
2 av 2
Anton Wass som Sid och Jeanette. Foto.P4 Sjuhärad

Ungdomar med och utan funktionsnedsättningar lär av varandra och här finns gott om stamgäster. Åsundsholmslägret utanför Rydal firar 50-årsjubileum och i år är temat Ice age.

30 deltagare och 15 ledare befinner sig just nu på Åshundholmslägret på lägergården Apelhult utanför Rydal. Lägret arrangeras av Boråskretsen av Svenska Scoutförbundet och här kan ungdomar med och utan funktionshinder i åldrarna 14-24 år mötas på lika villkor. Lägerchef Jeanette Disebäck menar att det skiljer deras läger från många andra läger och att det är anledning till att det hållit i sig i så många år.

– Jag tror det är det som har gjort att lägret levt vidare, att ungdomar med olika förutsättningar träffas och möts på lika villkor. Det skiljer sig ganska mycket från ett vanligt scoutläger.

Jeanette Disebäck tror att det är viktigt att läger som Åsundsholmslägret finns därför att det finns mycket som ungdomarna kan lära sig av varandra.

– Därigenom får också de funktionsnedsatta en miljö där man får vara precis som alla andra och göra samma saker, bara att man kanske behöver lite mer hjälp.


Arbetar i par

Under lägertiden delas deltagarna in i par som ska samarbeta och hjälpas åt under alla aktiviteter. Parhästarna som man kallar det är i ungefär samma åldrar och och Jeanette berättar att den man är i par med brukar bli mer som en kompis en något annat.

Många av deltagarna kommer tillbaka år efter år och till slut kanske de kommer tillbaka som ledare för lägret. Jeanette själv har gjort 16 år på lägret.

Anton Wass är en av årets ledare. Han började som deltagare och gör nu sitt andra ledarår.

– Det är en kul upplevelse utöver det vanliga som man får dela med många roliga människor. Det här lägret är väldigt annorlunda mot alla andra läger man är på, och man får göra mycket roligare saker här.


Tillbaka till istiden

Åsundsholmslägret har varje år ett särskilt tema och i år är temat Ice Age, efter den animerade filmen som utspelar sig under istiden. Enligt Jeanette Disebäck så genomsyrar temat det mesta som görs under lägertiden.

– Lägret börjar med att scouterna är här och bygger upp själva lägerbyn. Sedan blir det invigning och då sätts temat i gång. I år handlar temat om att man ska undvika istiden som börjar närma sig, så att man ska ta sig till Sidney istället där det är varmt och skönt. Temat genomsyrar hela lägret och deltagarna får träffa karaktärerna från Ice Age flera gånger under lägret.

Miriam och Alice är två av årets deltagare och de är även parhästar under lägret och ska därför göra de olika aktiviteterna tillsammans. Båda två har varit på lägret förut och tycker att det är något utöver det vanliga.

– Man får många nya vänner och många trevliga minnen härifrån, säger Alice.

Miriam har varit på lägret flera gånger och ser flera anledningar till varför hon valt att åka tillbaka år efter år.

– Alla ledare och alla deltagare gör att man åker tillbaka. Och att det är disco.

Discot hålls dagen innan det är dags att åka hem och fungerar som en slags avslutning för lägret.


Många kommer tillbaka

Det är inte bara Miriam som väljer att återvända till Åsundsholmslägret. Ida gör i år sitt fjärde år och eftersom det är många deltagare som åker år efter år kände hon många av årets deltagare sedan innan. Hon tycker att det bästa är gemenskapen och stämningen på lägret.

– Det är annorlunda och kul läger, så man vill väldigt gärna åka tillbaka. Det är roligt bara att vara tillsammans.

Jeanette Disebäck tycker att det är viktigt att lägret finns kvar eftersom att det skiljer sig mycket från andra scoutläger. Hon tycker det är värdefullt att man får träffa och umgås med personer man kanske inte skulle träffat annars.

– Jag hoppas att det kan bli ytterligare 50 år. Jag hoppas också att fler och fler väljer att komma hit och testa på hur det är vara på Åsundsholmslägret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".