Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Krisen över för neonatal

Publicerat måndag 22 juli 2013 kl 08.11
Läkaren: "Läget ljusare än förut"
(1:32 min)
1 av 2
Niklas Segerdahl, läkarchef för SÄS barnklinik. Foto:Åsa Dahlberg, P4 Sjuhärad
2 av 2
Idag kan även mycket små barn räddas. Foto:Scanpix

Förra våren var läget akut på neonatalavdelningen på SÄS, den avdelning som tar hand om för tidigt födda barn, eftersom avdelningen var underbemannad och läkare sade upp sig. Nu har man lyckats rekrytera, och ser den värsta krisen som över.

Våren 2012 slutade läkare på neonatalavdelningen på SÄS i protest mot bland annat underbemanning. Under året som gått har ledningen för barnkliniken jobbat hårt med att hitta läkare med rätt kompetens till neonatalavdelningen och nu ser läget betydligt ljusare. Niklas Segerdahl är läkarchef för barnkliniken i Borås.

- Jag ska inte sticka under stol med att det har varit tufft för oss och att vi fortfarande får lägga väldigt mycket kraft för att se till att verksamheten fungerar så bra som vi vill att den ska göra. Men lyckligtvis har vi fått ihop det. Det ser mycket ljusare ut nu än det har gjort tidigare, säger Niklas Segerdahl.

Ungefär vart tionde barn som föds hamnar under kortare eller längre tid på neonatalavdelningar där man vårdar barn som fötts ibland så tidigt som i graviditetsvecka 23. På SÄS neonatalavdelning vårdas barn från och med vecka 27. Här finns fjorton platser och dagtid jobbar här två läkare med specialistkompetens inom neonatalvården samt oftast en läkare under utbildning. Nattetid finns det tillgängliga jourläkare på sjukhuset och en specialistläkare med neonatalutbildning i beredskap.

Under våren har Västra Götalandsregionen sett över neonatalvården både på regionssjukhuset i Göteborg och vid länssjukhusen så att sjukhusen ska kunna samarbeta bättre och göra vården effektivare. För i framtiden kommer behovet av läkare med neonatalkompetens att öka.

--Om vi tittar fem år framåt i tiden så kommer regionen behöva 23 nya neonatalläkare, så det är inte bara Borås som har svårt att hitta läkare utan det här är något som vi kommer att behöva hjälpas åt med, säger Niklas Segerdahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".