Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Medicinstrul efter upphandling

Publicerat tisdag 23 juli 2013 kl 09.11
Dotter: "Var på apoteket tre dagar i rad"
(1:32 min)
Många äldre och sjuka behöver dospackad medicin. Foto: Scanpix

Flera sjuka i Sjuhärad har blivit utan medicin sedan Västra Götalandsregionen bytte leverantör av dospackad medicin efter en upphandling. Sjuka har tvingat söka akut vård sedan dom inte fått medicin och hemtjänsten rapporterar om många felaktighter

Sedan Apotekstjänst tog över så strular leveranserna och de nya systemen gör att omsorgspersonal, apotekare och anhöriga måste jaga medicin.

För Lotta Hansson innebar problemen att hon fick åka flera vändor till apoteket förra veckan för sin mammas räkning.

– Jag var på apoteket tre dagar i rad, på torsdagen var jag där två gånger. Min mamma har livsviktig hjärtmedicin som hon måste ta, det är en väldigt tråkig situation.

Svår arbetssituation för sjuksköterskorna
Enligt sjuksköterskan Joakim Bengtsson är det mycket som inte fungerar med det nuvarande systemet. Leveranser kommer inte i tid, medicin saknas, det är långa väntetider i kundtjänst och systemet varnar inte i tid när recept håller på att gå ut.

Detta gör att omsorgspersonal måste ringa runt och akut åka ut till olika apotek efter medicin. För sjuksköterskorna är en konsekvens att man får sitta och gå igenom recept manuellt.

– Det känns oerhört frustrerande, speciellt när vi vet att det har fungerat så bra innan. Den tiden kunde vi definitivt ha använt till något annat.

Skapar otrygghet
Joakim säger att strulet tar tid från patienterna, och att många äldre numera inte litar på vården eftersom de känner sig otrygga. Situationen förvärras ytterligare av att det är sommar och många nya vikarier. Joakim säger att han tycker att det är konstigt att regionen genomfört förändringen utan att först stämma av med berörd personal kommunerna.

Regionen - oklara definitioner boven i dramat
Christian Lindberg är projektansvarig på läkemedelsenheten i Västra Götalandsregionen. Enligt honom ligger problemet i att definitonen av leveransdagar varit otydlig när Apotekstjänst tog över tjänsten efter Apoteket.

– En definition av en leveransdag kan vara den dag då medicinen levereras från fabriken. En annan definition är den dag då den levereras till patienten. Sedan har det även varit problem med posten, som inte har hittat fram till leveransadressen.

Enligt Christian Lindberg har Apotekstjänst under den senaste månaden gjort stora insatser för att styra upp problemet, och han bedömer att allt ska fungera bra i dagsläget.

Reporter: Ingela Winstrand

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".