Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sjuhärads lanthandlare hotade

Publicerat tisdag 23 juli 2013 kl 11.01
Hela Sverige ska leva: "Tuffare förutsättningar"
(3:31 min)
1 av 2
Inga mörka moln på himlen för Hajoms kooperativa lanthandel. Foto: Elin Ternander, P4 Sjuhärad
2 av 2
Ilian Ilief och Stefan Hederdahl. Foto:Elin Ternander,P4 Sjuhärad

Den klassiska lanthandlaren ingår i mångas sommarminnen, men snart kan lantbutiken vara ett minne blott. Nya siffror visar att fyra av tio lanthandlare riskerar nedläggning inom fem år. Men i Sjuhärad ser många lanthandlare ändå positivt på framtiden.

Enligt en undersökning från Hela Sverige ska leva riskerar fyra av tio lanthandlare runtom i landet nedläggning inom fem år. Organisationens ordförande Åse Blombäck menar att orsaken är en utveckling där Sverige blir allt mer urbaniserat.

– Att allt fler handlare lägger ner är en trend vi ser. En lanthandlare är så mycket mer än en livsmedelsdistributör och man tar ofta ett väldigt stort socialt ansvar i bygden.

Lanthandeln ett socialt nav
Många lanthandlare sköter utöver livsmedelsförsäljning också post-, spel- eller bankärenden. Dessutom menar Åse Blombäck att lanthandlarna många gånger står för turistinformation eller erbjuder service till medborgarna av olika slag, tjänster som kan vara till stor nytta för de boende i bygden.

– Den här servicen är något man erbjuder men som man inte får betalt för, säger Åse Blombäck.

I takt med att handlarna lägger ner menar Åse Blombäck därför att den övriga utvecklingen i bygden kan försvåras, eftersom att en väl fungerande lanthandel ofta är ett viktigt nav i en bygd. Hon tror att en stor del av problematiken för lanthandlarna ligger i allt fler jobbar i städerna även fast de bor på landsbygden, och då handlar i samband med jobbet på de större och många gånger billigare affärerna där.

Sjuhäradshandlare positiva
Även i Sjuhärad har man märkt av att många lanthandlare har tvingats lägga ner, men många av lanthandlarna runtom i Sjuhärad ser ändå positivt på framtiden.

På flera håll har nedlagda lanthandlare åter startats upp och en av dem är Tempo i Töllsjö. Butiken lades ner för två år sedan men kunde ifjol tack vare Töllsjöbornas engagemang åter startas upp, denna gång som ett kooperativ med ortsborna som medlemmar. Stefan Hederdahl bor i Töllsjö och är en av de drivande krafterna bakom kooperativet som räddade butiken.

– När man var av med butiken i ett helt år så märktes det att man saknade butik i en sådan här bygd, säger Stefan Hederdahl.

En av fördelarna han ser med att ha butik på orten är att man sparar tid och att det går snabbt att ta sig till affären om man glömt att köpa något.

– Man behöver inte planera köpen lika mycket.

Han tror också det är viktigt med en affär i bygden för att hålla uppe huspriser och för att ha en attraktiv bygd.

– En bygd utan affär är en död bygd vissa stunder.

Viktigt att folk handlar
Ilian Ilief som driver butiken i Töllsjö menar att det är viktigt med en butik, dels för att slippa åka långa sträckor men också socialt.

– En butik är det viktigaste i en bygd tycker jag. Alla vill att vi ska ha en levande bygd men det är vi som bor här som måste se till att hålla den levande.

Han menar därför att kunderna bär det största ansvaret i om lanthandlarna ska finnas kvar eller inte.

– Man får vara rädd om sin lanthandel och handla där.

Även på Hajoms Kooperativa söder om Kinna ser man en positiv försäljningstrend. Butikschef Emelie Erdtman tror att mycket av framgången beror på att människor idag prioriterar sin fritid och umgänge med familjen. Då ser de också värdet i att ha en butik nära hemmet.

– Jag tror det är viktigt för att vi ska hinna umgås i den här allt mer stressade världen. Då är det ju underbart att man inte behöver köra så långt.

Emelie Erdtman säger att kunderna i bygden har förstått att de måste handla i butiken för att den ska kunna leva kvar.

– Och då handlar det inte om ett mjölkpaket, utan människor som storhandlar. Vi har lojala kunder, och det är vi väldigt tacksamma för.

Rävlanda butikslöst
Trots att många lanthandlare ser positivt på butikernas framtid så finns det de orter som får känna på hur det är att stå utan butik. Senast i ordningen är Rävlanda, som blev av med sin butik för bara några veckor sedan. Gunnar Nilsson som bor i Rävlanda tror att avsaknaden av butik kan ställa till det för många.

– Det är naturligtvis ett väldigt avbräck. Närmsta butik ligger nu i Bollebygd cirka sex kilometer härifrån, så då blir det problem särskilt för äldre som ska handla som kanske måste åka buss. En del har rullator så det blir väldigt besvärligt för dem att ta sig fram och tillbaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".