Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

IFK Örby överklagar sponsringsbeslut

Publicerat onsdag 24 juli 2013 kl 07.46
Henrik:" Felaktigt att bara satsa på en förening"
(1:41 min)
1 av 2
IFK Örby på planen.Foto: Privat.
2 av 2
Henrik Eriksson. Foto:Maria Hansson, P4 Sjuhärad

Marks kommuns beslut att sponsra basketföreningen BK Marbo överklagas nu till förvaltningsrätten av IFK Örby. Kommunen har valt att satsa på eliten, men IFK Örby storsatsar på damfotbollen och vill också ta del av sponsringskakan.

Det var i juni som kommunstyrelsen fattade beslutet att under en treårsperiod sponsra Marbo baskets damlag med 300 000 kronor per år. Pengar som även damfotbollen i Örby vill ta del av. Henrik Eriksson arbetar inom fotbollssektionen på IFK Örby, han anser att kommunen gör fel när man bara stödjer en klubb.

– Vi har överklagat beslutet eftersom vi tycker att det är felaktigt att kommunen väljer att lägga all sponsring på en enda förening. Vi presenterar också ett antal anledningar till varför vi tycker att det borde prövas igen.

I stämningsansökan till förvaltningsrätten framgår det att kommunen inte har motiverat sitt beslut att neka IFK Örby sponsring, Henrik Eriksson vill nu veta på vilka grunder man fattade beslutet.

Han menar dessutom att Marks kommun helt har bortsett ifrån det hela tiden växande intresset för damfotboll, som IFK Örby möter med en storsatsning. Föreningen har många satsningar på gång för ungdomar och man har ett lag i division ett. Henrik Eriksson säger sig ändå kunna förstå resonemanget att kommunen syns mer om man sponsrar ett lag som spelar på elitnivå, som BK Marbo gör än när IFK Örby spelar i division ett.

– Det har jag inga invändningar emot alls, men då tycker jag också att man ska vara tydligare med kriterierna och vilka krav som ställs på föreningarna. För det har de inte varit i sådana fall, utan vi har utgått från de kriterier de har och de uppfyller vi, precis som Marbo gör.

Men BK Marbo har ett lag på elitnivå, det har inte ni, vad tänker du om den delen?

– Jag vet att den diskussionen finns, men om man ser på Marks kommuns riktlinjer och syften med deras sponsring så framgår det inte att man måste ha en elitverksamhet. Sen tycker vi också att det inte riktigt går att jämföra fotbollen med basketen. Jag tror att det finns 126 000 fotbollstjejer i Sverige så det skapar ju en betydligt hårdare konkurrens för att nå eliten. Betydligt svårare.

Från kommunens sida säger man att man tagit ett beslut om att fokusera på eliten, och att man måste dra en gräns någonstans.

– Vi har diskuterat det här fram och tillbaka och kommit fram till att det är just elitnivå som gäller för vår del. Vi har inte hur mycket pengar som helst att sponsra med, säger Margareta Lövgren, kommunalråd i Marks kommun.

Hon hänvisar också till det föreningsbidrag som kommunen ger alla föreningar som söker.

I kommunens sponsringspolicy framgår inte att ett lag måste spela på elitnivå för att beviljas sponsring, men det är enligt Margareta Lövgren ett beslut politikerna fattat när de diskuterat ärendet. För sponsring krävs att kommunen får tillbaka för de pengar de satsat, och även om IFK Örby spelar i division ett så räcker inte det för att kommunen ska vilja gå in med pengar.

– Ska man sponsra så ska vi ha något tillbaka, och då är det marknadsföring. Och då tycker vi att befinner man sig som Mark basket gör på elitnivå så syns man över hela Sverige och Mark blir en plats på kartan.

Det andra kravet, som IFK Örby anser att de också uppfyller, handlar om att vara en del i ungdomsverksamheten och inspirera unga att syssla med idrott.

– Tjejerna som är där ska vara goda föredömen, och man ska gå ut till andra ungdomar och tala om hur nyttigt det är med idrotten. Hur kul det är och vad det ger. Så att man också har den delen mot ungdomar, det är väldigt viktigt för oss. Så det är de två motprestationerna i huvudsak som vi tycker är viktiga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".