Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Hemlösheten i Borås

Eget boende ger självkänsla - nytt program mot hemlöshet i Borås

Publicerat onsdag 24 juli 2013 kl 14.22
Boendesamordnaren: "Bostad viktigt för självkänslan"
(1:43 min)
Bostad direkt ska få människor från gatan. Foto: Scanpix

I augusti väntas Borås kommunfullmäktige besluta om ett nytt program mot hemlöshet. Man kommer då bland annat att satsa på "Bostad först", en modell där fokus ligger på att erbjuda människor med olika former av problematik ett eget förstahandskontrakt.

Tanken är att ett eget förstahandskontrakt ska motivera till att ta tag även i  andra problem i livet. Modellen har slagit väl ut i andra länder och Kalle Malmgren, boendesamordnare på sociala omsorgsförvaltningen, har stora förhoppningar.

– Det är viktigt för den enskildes självkänsla. Helsingborg och Stockholm har redan infört detta, Göteborg kör igång snart. Det har visats att människor med den här problematiken får ett större mervärde genom att ha ett eget kontrakt. Därmed kan de dra ner på sitt missbruk och fungera bättre, som vilken medborgare som helst.

Helsinborg har arbetat med bostad först i tre år och projektet permanentas i höst eftersom det har fungerat så väl. Bara tre av de 19 personer som fått förstahandskontrakt i Helsingborg genom bostad först har tvingats flytta. Kalle Malmgren berättar att Borås stad är redan överens med AB Bostäder om att testa bostad först. Samarbetet är tänkt att starta i september.

– De klienter som vi presenterar för AB Bostäder har vi en dialog kring, blir de godkända ska de ges chansen att skriva på ett förstahandskontrakt som vilken annan hyresgäst som helst.

I dagsläget är det vanligt att kommunen får gå in och skriva under bostadskontrakt för personer med olika form av problematik, eftersom de misstros av hyresvärdarna. Kommunen står i dagsläget på 176 förstahandskontrakt, något Kalle Malmgren hoppas ska minska i och med bostad först:

– Vår målsättning är ju att vi ska försöka få ut fler hyresgäster i egna kontrakt, så förhoppningsvis kommer den här siffran att minska om ett par år.

En av de som gärna skulle ha en egen lägenhet för att kunna ordna upp sitt liv är Janne. Han har varit hemlös i ett år och tror inte att han kan bli kvitt sitt alkoholmissbruk innan han har en egen lägenhet.

– Landa kan jag göra när jag börjar jobba och har eget boende. Som tur är så har jag underbara föräldrar och en syster som hjälper mig. Jag får komma ut till dem och vara där i flera dagar. Det är ett kämpande.

Läs mer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".