Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
ulricehamn

Använder hypnos som underhållning

Publicerat lördag 27 juli 2013 kl 08.21
Hypnotisören: "Det blir en skrattfest"
(1:30 min)
Hypnotisören Erik Olkiewicz besöker Ulricehamn nästa vecka. Foto: Georg Sandgren

Att det kommer en hypnotisör till samhället Trädet i Ulricehamns kommun hör kanske inte till vanligheterna, men blir verklighet på fredag när hypnotisören Erik Olkiewicz kommer dit med sin underhållningsshow där publiken hypnotiseras på scen.

Erik Olkiewicz från Stockholm har skolats i bland annat Las Vegas och sysslar alltså inte med hypnos i behandlingssyfte utan som underhållning.

– Människor kommer frivilligt upp på scenen och så hypnotiserar jag dom till att glömma bort sitt namn, eller var dom har munnen när de ska dricka vatten, säger Erik Olkiewicz. Eller så förvandlar jag dom till hiphop-stjärnor så att varje gång de hör Can't touch this med MC Hammer så börjar de dansa som om det vore studsbollar i deras skor. Det blir en skrattfest.

Vågar man lita på att det inte är skadligt?

Ja, själva tillståndet hypnos är egentligen en övning i djup meditation. Man mår väldigt bra när man är i det här tillståndet.

Anledningen till att Erik Olkiewicz kommer till just Trädet är för att han träffade en person därifrån på en kurs en gång som han lät hypnotisera och som sedan ville bjuda in honom till Trädet.

Men det är inte alla i bygden som känner för att låta sig hypnotiseras. Gerhard Samuelsson från Blidsberg säger så här.

– Nej det tror jag inte jag skulle göra, jag tror inte på mycket sånt.

Inte heller Monika Ulfström skulle kunna tänka sig att bli hypnotiserad.

– Det är inget jag skulle kunna tänka mig att ställa upp på, jag tror inte på det. Samtidigt om det skulle fungera så kan det vara skadligt.

Mer om …

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".