Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
BORÅS

SÄS öppnar för diskussion om ersättning

Publicerat tisdag 13 augusti 2013 kl 14.39
"Viktigt att den här frågan löses"
(1:22 min)
1 av 2
Framför allt i glesbygden har problemen med täckning varit stora. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
2 av 2
Ann-Christine Simonsson (c)

Nu ska sjukvårdspolitikerna i Sjuhärad diskutera frågan om vem som ska betala för räddningstjänstens utryckningar i väntan på ambulans.

Räddningstjänsten i Södra Älvsborg åker på ambulanslarm för att utföra en första-hjälpen insats, tills ambulans anländer. Utryckningarna som blivit allt fler sker utan ekonomisk ersättning och drabbar räddningstjänstens andra verksamhet.

Nu vill Räddningstjänsten göra om avtalet med Södra Älvsborgs sjukhus.

Ann-Christine Simonsson, vice ordförande i SÄS styrelse, välkomnar diskussionen.

– Den här frågan har inte varit uppe på SÄS men jag skulle tro att imorgon när vi har vårt första presidiemöte efter sommaren så kommer vi att prata om det. Men i tidigare diskussioner har vi alltid varit väldigt intresserade från styrelsens sida och positiva till samarbetet kring I Väntan På Ambulans (IVPA).

– Jag tycker det är en väldigt viktig diskussion, men nu vet ju alla hur SÄS ekonomi ser ut för tillfället, samtidigt som vi har ett uppdrag att nå våra kommuninnevånare inom en viss tid med en viss kompetens, så det är en jättesvår fråga för oss.

– Jag har under många år verkat för att vi skulle kunna ha en större ekonomisk verksamhet för det här att nå människor överallt i god tid. Jag hoppas vi kan föra en diskussion, dels med beställarna av hälsa- och sjukvård som ger oss pengar, att de kan ställa kraven, men också att vi kan hitta en fortsatt diskussion med räddningstjänsten, så att vi kan hitta en lösning som innebär god ekonomi för båda parter och att SÄS självklart ska ställa upp med sin del. För min del är det oerhört viktigt att den här frågan löses och att människor som bor långt ifrån sjukhuset kan känna trygghet.

Läs mer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".