Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
KONST I BORÅS

Konstgrafiken döende, räddningsförsök i Borås

Publicerat fredag 6 september 2013 kl 08.12
Konstnär: "Många konstnärer har förlorat grafiken"
(1:41 min)
1 av 5
En av Björn Bredströms litografier som trycktes för ett galleri i Kiel. Foto: Maria Hansson.
2 av 5
Björn Bredström vid koppartryckspressen i koppargrafikverkstaden. Foto: Maria Hansson.
3 av 5
Planoffsetpressen i litografiverkstaden, en av få i Sverige. Foto: Maria Hansson.
4 av 5
En av Björn Bredströms litografier som trycktes för ett galleri i Kiel. Foto: Maria Hansson.
5 av 5
Konstnären Björn Bredström. Foto: Maria Hansson.

De senaste åren har grafikdelen skurits ner kraftigt på konstskolorna, och för att inte konstarten ska dö ut startas nu en kurs på Ålgården i Borås. Kunskaperna ska föras vidare till yngre generationer.

Konstnären Björn Bredström är en av tre ansvariga för konstgrafikkursen på Ålgården, och har sysslat med konstgrafik i hela sitt liv. Han vill nu föra kunskaperna vidare till yngre generationer konstnärer.

– Vi är tre äldre konstnärer som jobbat med grafik hela våra liv och nu börjar vi se att det är så många konstnärer som har förlorat just det här. Många av konstskolorna har lagt ner grafikdelen för att det varit så kostnadskrävande. Intresset har varit lite svalt de senaste åren.

Så ni vill föra kunskapen vidare?

– Ja, det är riktigt. Det är en gammal fin tradition, ända från Rembrandts tid.

Exempel på tekniker som används på Ålgården är etsningar, torrnålstryck, litografier och träsnitt. Planoffsetpressen som står i litografiverkstaden är en av få i landet och de runt 100 konstnärerna som är medlemmar på Ålgården kommer från hela Sverige.

– Här är många medlemmar och mycket aktivitet, det är inte det som oroar oss. Utan det är vi som börjar bli gamla som tänker att vi måste ju lära ut, för vi ser att de andra kan inte de här fina tricken som finns. Vi tre är experter på varsin sak, så att säga.

Förutom Björn Bredström är Svenrobert Lundquist och Jim Berggren lärare. Kursen är till för yrkesverksamma konstnärer och har åtta deltagare - de flesta från Sverige, men även Finland, Estland och Berlin i Tyskland.

– Det här är ju ett pilotprojekt så vi vet inte än hur det kommer att falla ut, men vi känner oss rätt så säkra på att det kommer att bli lyckat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".